Nieuws/Binnenland
1013626
Binnenland

Mansveld legt lat voor NS even hoog als in 2013

De treinen moeten dit jaar even goed op tijd rijden als vorig jaar. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dat met de NS afgesproken, heeft ze donderdag aan de Tweede Kamer gemeld. Dat wil zeggen dat 93 procent van de treinen hooguit 5 minuten te laat mag komen.

Mansveld vindt dat doel „in internationaal perspectief” voldoende ambitieus, omdat er dit jaar veel werkzaamheden op station en spoor plaatsvinden. Zo vindt er modernisering plaats van grote stations in Den Bosch en Utrecht.

Mansveld heeft wel aanscherpte afspraken met de NS gemaakt over reisinformatie en reinheid. De reisinformatie bij ontregelingen moet beter en treinen en stations moeten properder worden.

Ook met spoorbeheerder ProRail zijn afspraken gemaakt over de te leveren prestaties. Zo moeten de treinen op vijf lijnen vaker op tijd rijden. Dat geldt onder meer voor de sprinters tussen Utrecht en Den Haag Centraal en Zwolle en Enschede en de internationale trein tussen Amsterdam/Den Haag en Brussel. Ook zal ProRail nog meer doen om storingen en ongevallen te voorkomen.

Of de NS en ProRail vorig jaar hebben gepresteerd zoals de bedoeling was, is nog niet bekend. Dat moet eind volgende maand uit hun gegevens blijken.