Nieuws/Binnenland
1013639
Binnenland

Actiegroepen zijn het wachten op Kamp zat

De drie grote Groningse actiegroepen in Groningen zijn het wachten op het besluit van minister Henk Kamp (Economische Zaken) over de gaswinning zat. Zolang het besluit uitblijft, worden de acties grimmiger en durft niemand zijn hand er voor in het vuur te steken dat individuele actievoerders niet over de schreef gaan. Dat lieten de groepen donderdagochtend weten.

De Groninger Bodem Beweging (GBB), Schokkend Groningen en Groningers in Opstand kondigen voor donderdag en vrijdag geen grote acties aan. Zaterdag staan wel twee manifestaties op het programma, maar in welke sfeer die verlopen hangt helemaal af van het eventuele besluit van Kamp.

Manifestatie

De Groninger Bodem Beweging organiseert zaterdag een manifestatie in Stedum. „Komt Kamp vrijdag met goed nieuws, dan maken we er een feestje van”, zegt secretaris Daniëlle Blanken. Acties die voor volgende week op het programma staan, worden dan afgelast. Uitstel of een voor Groningen negatief besluit zullen volgens de GBB zorgen voor meer grimmige acties. De GBB roept niet op tot bezettingen en vernielingen van NAM-locaties. „Maar ik sluit niet uit dat de acties van andere Groningers zullen escaleren.”

'Onrust'

Ook Schokkend Groningen wacht in spanning op het besluit van Kamp en kondigt tot vrijdag geen acties aan. Als er vrijdag nog geen besluit is, neemt de onrust verder toe, voorziet John Lanting. „Als Groningers de kop ruig hebben, dan bezetten ze zomaar een NAM-locatie. Wij zullen niet oproepen tot vernielingen, maar individuele actievoerders houd je niet tegen.” Lanting kondigt bij een negatief besluit een grote actie aan. „De Tweede Kamer zal zweten. Deze actie is de genadeslag. Ze zullen dan weten dat Groningen het niet langer pikt.”

Groningers in Opstand verwacht de komende dagen nog wel een aantal spontane acties. Zaterdag organiseert de actiegroep een langzaamaanactie over de A7 en een afsluitende manifestatie in Zuidbroek. „De acties worden grimmiger”, zegt initiatiefnemer Bram Reinders. „Als er vrijdag geen besluit is, is het hek van de dam.”