Nieuws/Binnenland
1013644
Binnenland

'Populariteit soja gevaar voor milieu'

Waardevolle diersoorten en de natuur komen in de verdrukking door de „explosieve groei” van sojateelt in Zuid-Amerika. Dat concludeert het Wereld Natuur Fonds (WNF) in het donderdag gepubliceerde rapport The Growth of Soy. Nederland is een van de grootste importeurs van soja in de wereld.

De natuurorganisatie waarschuwt in het rapport voor de negatieve gevolgen van sojateelt. „In Zuid-Amerika zijn al miljoenen hectares natuur in onder meer de Amazone, Cerrado en het Atlantisch Woud aan de Braziliaanse kust verdwenen”, meldde het WNF. Bekende diersoorten als de reuzenmiereneter en de jaguar raken daardoor verder in de problemen.

Vlees, melk en vis

Volgens het WNF gebruiken we meer soja dan we beseffen. „Het overgrote deel van sojateelt wordt namelijk verwerkt in veevoer voor de productie van vlees, melk en kaas. Als je een kilo kip koopt, kan daar een pond soja voor zijn gebruikt”, aldus WNF-directeur Johan van de Gronden. „Eigenlijk eten wij langzaam de natuur in Zuid-Amerika op”, zegt hij.

'Grootste importeur'

In Nederland zou de soja zelfs niet aan te slepen zijn. „Nederland is na China 's werelds grootste importeur van soja”, stelt het WNF, dat supermarkten oproept verantwoorde soja aan te kopen. Consumenten krijgen het advies minder vaak vlees en zuivel in te slaan en ook eens vegetarisch te eten.

Als consumenten hun eetgedrag niet veranderen, kan dat grote gevolgen hebben voor de natuur. „De grote vraag naar vlees en zuivel zorgt ervoor dat de sojateelt voor veevoer tot 2050 wereldwijd nog eens verdubbelt”, becijferde het WNF.

De gevolgen voor het milieu beperken zich volgens het WNF niet tot Zuid-Amerika. „Ook in Noord-Amerika hebben prairiegebieden plaatsgemaakt voor eindeloze sojavelden.” Wereldwijd zou het soja-areaal ruwweg een oppervlakte beslaan van Frankrijk, Duitsland, België en Nederland samen.