Nieuws/Binnenland
1013651
Binnenland

Volkert nog deze maand met verlof

Vóór1 februari moet Volkert van der G. met proefverlof zijn geweest. Wanneer dat zal gebeuren, wordt niet bekendgemaakt. Mogelijk wordt pas na zijn verlof gemeld dat Van der G. buiten is geweest.

Dat meldt de Stentor donderdag. Er is een mogelijkheid dat Van der G. bezwaar maakt tegen de strenge veiligheidsmaatregelen rond het verlof. De moordenaar van Pim Fortuyn zal de komende tijd vermoedelijk iedere maand een dag met proefverlof gaan.

Het proefverlof is omstreden: staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie, VVD) is tegen. Volgens Teeven is er kans op maatschappelijke onrust en bestaat het risico op vergeldingsacties.

Om Van der G. te beschermen tijdens zijn verlof, denkt De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ)onder meer aan ’verhulling van zijn identiteit’. Wat dat precies in zal houden, is aan Teeven, maar volgens verschillende advocaten zullen dat tijdelijke ingrepen zijn. „Denk aan schmink, een plaksnor, zonnebril of een pruik. Daar kom je al een heel eind mee”, zegt er één.