Nieuws/Buitenland
1013653
Buitenland

'Soldaten VS poseren bij lichamen Irak'

Op internet zijn nietsverhullende foto's opgedoken van Amerikaanse soldaten die lichamen van Irakese slachtoffers in brand steken. De foto's zijn gemaakt in 2004 in Fallujah. Het Pentagon heeft een onderzoek ingesteld naar de wanpraktijken.

De foto's zijn gepubliceerd door TMZ. De website meldt dat sommige afbeeldingen te schokkend waren voor publicatie. Zo zou op twee foto's te zien zijn hoe een hond het lichaam van een Irakese soldaat opeet. Op de afbeeldingen die wel zijn gepubliceerd zijn soldaten te zien die lichamen in brand steken van Iraki's. Ook toont een van de foto's hoe een soldaat poseert bij een skelet.

Het is niet duidelijk waarom de lichamen in brand zijn gestoken. Eerder werden de lichamen van gesneuvelde Afghani's in brand gestoken. Gezegd werd dat dat gebeurde vanwege hygiëne, omdat de lijken op straat bleven liggen.

Een woordvoerder van Pentagon zegt de acties van de soldaten te betreuren. "Dit gedrag verwachten we niet van onze mannen en vrouwen die in Irak of Afghanistan dienen", aldus Steven Warren.

Wat voor gevolgen de foto's hebben voor de soldaten in kwestie, is onduidelijk.