Nieuws/Binnenland
1013654
Binnenland

Teeven wil bewijs goed gedrag weigeren

Verdachten waartegen een politieonderzoek loopt, kunnen straks niet meer aan het werk in kwetsbare sectoren als het onderwijs. Nu is alleen een veroordeling genoeg om deze mensen te weigeren, maar dat moet strenger.

Dat betoogt staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) die er dit voorjaar een wetsvoorstel over in gaat dienen. Wie bijvoorbeeld in het onderwijs wil gaan werken of vrijwilliger wil worden bij de scouting heeft nu een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig.Dat papiertje dient als bewijs dat er niets aan de hand is met de sollicitant.

Die VOG kan echter afgegeven worden terwijl er tegelijkertijd een groot politieonderzoek naar de persoon loopt wegens bijvoorbeeld pedoseksuele handelingen. Er is dan immers nog geen veroordeling geweest. Dat soort praktijken wil Teeven voorkomen. Bestuurlijke boetes moeten ook meegewogen worden bij het verstrekken van het papiertje, vindt Teeven. Wie zich als bestuurder van een bedrijf niet integer heeft gedragen kan daardoor niet ergens anders aan de slag waar ook een VOG wordt gevraagd.

De Verklaring wordt ook beschikbaar in het Engels. Op die manier kunnen werkgevers in het buitenland controleren of de Nederlanders die bij hen willen werken wel in de haak zijn. Op deze manier moet onder andere kindersekstoerisme door ’vrijwilligers’ in risicolanden worden bestreden.Om het kwaadwillenden moeilijker te maken, komt er een hologram op de VOG te staan. Een Verklaring namaken moet daardoor vrijwel onmogelijk worden.