Nieuws/Binnenland
1013658
Binnenland

Minder overlastgevende heroïneverslaafden

Het aantal zwaar aan heroïne of methadon verslaafde mensen dat ook nog eens flink overlast geeft, is in 2012 fors gedaald ten opzichte van een paar jaar daarvoor.

In 2012 ging het om zo'n 14.000 'problematische opiatengebruikers', zoals deze groep wordt genoemd. Een daling van ongeveer 21 procent ten opzichte van 2008 -2009, zo blijkt uit het donderdag gepubliceerde rapport Aantal en kenmerken van problematische opiatengebruikers in Nederland van het Trimbos-instituut en de GGD Amsterdam.

Instabiel

Trimbos en de GGD spreken van een problematische opiatengebruiker als iemand in de afgelopen maand minimaal drie dagen in de week heroïne of methadon heeft gebruikt en daarbij ook nog het criminele pad op is gegaan, een psychiatrisch ziektebeeld heeft, anderen overlast bezorgt of een instabiele woonsituatie heeft.

Dat deze groep steeds kleiner wordt, komt volgens een medewerker door de status van heroïne. „Deze drug is uit de mode. Heroïnegebruikers worden onder drugsgebruikers als laagste van het laagste gezien. Deze groep is dus aan het uitsterven, letterlijk en figuurlijk'”, aldus de Trimbos-medewerker. Dat wil overigens niet zeggen dat er in de toekomst geen problematische drugsgebruikers meer zullen zijn. „We zien een nieuwe probleemgroep opkomen die crack gebruikt.”