Nieuws/Binnenland
1013668
Binnenland

Onderzoek rijksrecherche 'foute' agent

John V., de Limburgse politie-inspecteur die verdachte is in de corruptieaffaire rond Jos van Rey vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie, heeft volgens de opsporingsdiensten veel meer op zijn kerfstok.

De rijksrecherche is bezig met een onderzoek naar het valselijk opmaken van processen-verbaal door hem in andere strafzaken, blijkt uit een vertrouwelijke brief van justitie die in bezit is van De Telegraaf. Deze ‘besmette’ zaken dreigen hierdoor mogelijk stuk te lopen. V., voormalig teamleider van de afdeling zware criminaliteit, zou onder andere in de fout zijn gegaan in een lopende kwestie rond een Limburgse dievenbende.

De verdachte inspecteur van politie, inmiddels op non-actief gesteld, pleegde volgens de speurders onder andere valsheid in geschrifte in een zaak waarbij drie mannen worden verdacht van het stelen van meerdere personenauto’s en grondverzetmachnies in 2007 en 2008. Behandeling van het hoger beroep in deze kwestie is, in verband met het lopende rijksrechercheonderzoek naar V., voor drie maanden aangehouden.

Verschillende advocaten in Limburg eisen nu van het OM zo snel als mogelijk openheid over in welke strafzaken John V. gerommeld zou hebben met proces-verbalen. De Maastrichtse strafpleitster Françoise Landerloo zegt de hoofdofficier van justitie per brief om uitleg te gaan vragen. ,,Ik wil, mede namens mijn kantoorgenoten, weten wat er precies met deze meneer aan de hand is en aan welke onderzoeken hij heeft deelgenomen. Als het namelijk zo is dat hij valselijk proces-verbalen heeft opgemaakt die als bewijsmiddel zijn gebruikt, dan moeten die rechtszaken over gedaan worden.”   Advocaat Marcel Heuvelmans uit Venlo geeft aan om dezelfde reden vandaag een brief naar justitie in Limburg te zullen sturen.