Nieuws/Buitenland
1013671
Buitenland

'Kinderen dood door NAVO-aanval Afghanistan'

Door een luchtaanval van de NAVO zijn in het oosten van Afghanistan zeven kinderen en een vrouw om het leven gekomen. Dat heeft de Afghaanse regering donderdag bekendgemaakt. De doden vielen door een aanval in de provincie Parwan.

President Hamid Karzai heeft de aanval fel veroordeeld, aldus een woordvoerder. Hij houdt de Amerikanen verantwoordelijk. Hij roept de VS opnieuw op om alle operaties in Afghaanse dorpen en woongebieden onmiddellijk te staken, aldus de zegsman.

De internationale troepenmacht ISAF laat weten dat het de aanval van woensdag niet heeft gepland. Afghaanse elitetroepen zouden om de aanval hebben gevraagd omdat ze onder vuur lagen. Volgens ISAF zijn twee burgers omgekomen in een gebouw van waaruit werd geschoten door opstandelingen.

De verhoudingen tussen de VS en Afghanistan en met name president Karzai zijn de afgelopen tijd verslechterd. Karzai weigert zijn handtekening te zetten onder het zogeheten veiligheidspact. Dat is bedoeld om ook na 2014 Amerikaanse troepen in Afghanistan te houden.

„Afghanistan eist al jarenlang een totale stop op operaties in dorpen, maar de Amerikanen hebben tegen de afspraken in en voor de zoveelste keer een bewoond gebied gebombardeerd en burgers gedood”, aldus Karzai.