Nieuws/Binnenland
1013673
Binnenland

Straatwerken

Kooplui die hun brood op straat verdienen zie je tegenwoordig eigenlijk alleen nog op de markt. Dat was vroeger wel anders. De tentoonstelling Straatwerken met zeventiende-eeuwse tekeningen van de Delfste kunstenaar Leonard Bramer in het Westfries Museum brengt dit fraai in beeld.

Op de tentoonstelling Straatwerken zijn 66 zeventiende-eeuwse tekeningen te zien van de Delftse kunstenaar Leonard Bramer. Op de 66 tekeningen die Bramer rond 1650 maakte zijn ambachtslieden en verkopers in Delftse straten aan het werk. Het is een bonte stoet die op papier werdvastgelegd. Van de kwakzalver die zijn middeltjes probeert te slijten en sjouwers van turf en vuilnis tot de ketellapper, schoenmaker, pottenbakker en schoorsteenveger. Zelfs een glazenier, drukker en schilder komen in de serie voorbij.

Maar de hoofdmoot vormen de straatventers; mannen, vrouwen en kinderen die vanalles aanbieden. Van vis tot pamfletten en van wafels tot zogenaamde akerties, de witte koorden met kwastjes waarmee de heren hun fraaie kragen om hun nek bonden.

Met elkaar geven de tekeningen een mooi beeld van het leven op straat in een willekeurige Hollandse stad in de zeventiende eeuw.

Adres: Roode Steen 1, Hoorn. http://www.wfm.nl