Nieuws/Binnenland
1013686
Binnenland

De mooiste gletsjers van Canada en Alaska

Schuivende ijsmassa's

Vind je gletsjers intrigerend? Dan kun je in Canada en Alaska je hart ophalen. Hier vijf ijsvelden die een bezoekje waard zijn, nu het nog kan...

Athabasca Glacier, Columbia Icefield, Alberta

De Athabasca Glacier is één van de belangrijkste gletsjers die onderdeel uitmaakt van het Columbia Icefield langs de Icefields Parkway in Alberta. Deze weg tussen Banff en Jasper National Park is een aaneenschakeling van hoogtepunten met watervallen, helblauw gekleurde meren en gletsjers. De Athabasca Glacier is 90 tot 300 meter dik en neemt een oppervlakte in van zes km2. Helaas trekt de gletsjer zich zo'n drie meter per jaar terug. Met een reuzenrupsvoertuig kun je de gletsjer bezoeken en lopen op het ijs, maar je kunt ook de gletsjer beklimmen met een officiële gids.

Worthington Glacier, Alaska

Tijdens je reis door Alaska kom je diverse gletsjers langs de weg tegen. Ten noorden van Valdez ligt bijvoorbeeld de Worthington Glacier. Men zegt dat deze gletsjer de enige gletsjer in Noord-Amerika is die zo dichtbij een autoweg ligt. Je kunt de gletsjer bijna aanraken en rond het uiteinde ervan wandelen.

Root Glacier Wrangell, St. Elias NP, Alaska

Deze gletsjer vind je bij Kennicott, een verlaten mijnwerkersplaatsje midden in de ongerepte natuur van het Wrangell St. Elias National Park in Alaska. Via een ruige dirt road vanuit McCarthy kun je hier met een 4x4 wheel drive komen. De meeste reizigers kiezen echter voor vliegtuigje vanuit McCarthy. De gletsjers hier zijn samen met het naastgelegen Kluane National Park in de Yukon de meest actieve gletsjers buiten de pool. De Root Glacier kun je in een halve dag bezichtigen onder begeleiding van een gids. Tijdens deze wandeling zie je scheuren, blauwe ijsmeertjes, watervalletjes en grotten.

Crowfoot Glacier, Icefields Parkway, Alberta

Deze gletsjer ligt in het begin van de Icefields Parkway in de buurt van Lake Louise en Bow Lake. Het bijzondere van deze gletsjer is zijn vorm, namelijk een kraaienpoot. De gletsjer is goed vanaf de weg te fotograferen.

Angel Glacier, Jasper, Alberta

Mount Edith Cavell ligt in Jasper National Park en heeft als uiteinde bij Lake Edith Cavell de Angel Glacier. Deze gletsjer heeft twee uitgestrekte vleugels en een lijfje naar beneden. Helaas neemt de gletsjer snel af in grootte. Het blauw gekleurde meer is bereikbaar via een wandelpad, ongeveer een uur lopen vanaf de parkeerplaats.

Bron: Jan Doets