Nieuws/Binnenland
1013688
Binnenland

Overal wordt gebakken, gegrild en gekookt

Bruisend Bangkok

Voor onze Reiskrant Reporter-actie van enkele weken geleden reisden we deze keer af naar Thailand. Winnares Meike Remmers en haar vriend Teun Groenen en onze verslaggeefster bezochten de hoofdstad Bangkok. Een fascinerende wereldstad met twee gezichten.

In de duizenden straatjes van Bangkok vermengt de geur van vers bereid voedsel en wierook zich met uitlaatgassen. Vrolijke, traditionele muziek wordt overstemd door motorgeronk. Ontelbaar veel auto’s proberen hun weg te vinden door de kilometers lange files die hier dag en nacht staan. Net na aankomst worstelen we toch al met de vochtige hitte en het waterige zonnetje dat tevergeefs door de dikke smoglaag probeert door te breken. En al die auto’s en stadsbussen maken het er niet veel beter op...

Gelukkig maar dat ons Bangkok-avontuur direct begint met een ‘nuat phaen boran’. Een traditionele Thaise massage. Geen zachte behandeling met olie of warme stenen, maar een massage met ouderwetse spierkracht. Kleine, Thaise vrouwen duwen, trekken en knijpen de spieren soepel. Wanneer we stiekem kijken wat er met ons wordt gedaan, lijkt het alsof ze ons in een houdgreep hebben. Pijn doet het niet, maar soms duwen we de tanden stevig op elkaar.

Terwijl de avond valt, worden felle neonlichten op de metershoge gebouwen ontstoken. Winkelcentra waar je makkelijk in kunt verdwalen, stromen vol. Het is hier standaard net zo druk als op Nederlandse woonboulevards tijdens tweede kerstdag. Onze gids, die zichzelf Mr. A. noemt omdat z’n naam voor ons te ingewikkeld is, loodst ons door het labyrint van straatjes. Terwijl er van alles te zien is, zoals het koninklijk paleis en het bijbehorende tempelcomplex Wat Phra Kaeo, blijkt hij een grotere fan van eten. Want een van de aantrekkelijkste kanten van ’Het land van de glimlach’ is wel de beroemde keuken.

Eten: altijd en overal

 

De inwoners van Bangkok eten altijd en overal. Waar je ook kijkt, overal wordt er gebakken, gegrild en gekookt. In een mum van tijd worden ook wij ervaren ‘op-straat-eters’. Terwijl we het ene moment denken dat het eten echt niet lekkerder kan worden, blijkt het bij de volgende kraam toch weer beter te zijn. Als onze maag bijna explodeert, duikt Mr. A. toch nog even een lokaal restaurantje in, waar we op plastic krukjes en een tafel van sloophout genieten van ‘pad thai’. Een typisch Thais gerecht met onder andere noedels, garnalen en pinda’s.

Wie verder kijkt, ontdekt meer dan alleen die drukke miljoenenstad met hypermoderne en grote gebouwen. Op een paar kilometer afstand van het centrum ligt het groene hart van de stad, Bang Kra Jao. In deze natuur kronkelt meer dan negentig kilometer fietspad door mangrovebossen met eeuwenoude bomen en bananenplantages. Met een Thaise gids van het Nederlandse bedrijf ‘Recreational Bangkok Biking’ fietsen we via weggetjes, die soms zo smal zijn dat we moeten afstappen, naar dit stukje ongerepte natuur. We bezoeken tempels en pittoreske ‘dorpjes’ waar we vriendelijk worden begroet.

Duizenden kraampjes

Eenmaal terug in het hart van Bangkok maken we kennis met Chatuchak, de grootste weekendmarkt ter wereld. In de volksmond beter bekend als de JJ-market. We staan versteld van wat we hier aantreffen. Driehonderdduizend bezoekers per dag die struinen tussen de vijftienduizend kraampjes met nepkleding, schoenen en sieraden. Maar ook voedsel, meubels en hondjes. Na twee uur zijn we bekaf en zijn blij dat een taxichauffeur ons naar het hotel terugbrengt.

We gaan zo op in deze fascinerende stad waar zo veel te beleven valt, dat ons veel te korte verblijf voorbij is gevlogen. Voor we het weten is het vertrek aanstaande. Maar voordat we ons weer in het vliegtuig opsluiten laten we ons nog een keer masseren. Dat goede begin was toch maar slechts het halve werk…

Reiswijzer

 

Met KLM (www.klm.nl) vlieg je in ongeveer elf uur rechtstreeks naar de luchthaven Suvarnabhumi. Het is prettig om Bangkok tijdens het ’koele’ seizoen van november tot februari te bezoeken. Bij reisorganisatie 333 Travel, de individuele verre reizenspecialist, kun je de reis zelf samenstellen met ‘bouwstenen’ (www.333travel.nl), De makkelijkste verbinding tussen de luchthaven en het centrum van Bangkok is de airconditioned Sky Train die over een verhoogde spoorlijn rijdt. Reizen in de stad kan het snelste met de Sky Train of de metro. Maar voor beiden geldt dat de haltes ongunstig liggen. Makkelijker is een taxi, stadsbus of boot. Of een tuk-tuk. Deze open motorfietsen met overdekte achterbank zijn origineel, maar ritjes kunnen zenuwslopend zijn. Chauffeurs willen soms alle snelheidsrecords verbeteren.

Tips

De meeste toeristen bezoeken Bangkok in combinatie met andere delen van Thailand. Voor een eerste bezoek zijn de highlights het meest interessant, zoals het Grand Palace; de tempel Wat Pho met de Rustende Boeddha; de wijken Chinatown en Little India, de bloemenmarkt Pak Khlang Talad en het Lumpini natuurpark.

Eten, drinken en slapen

 

Er zijn hier duizenden hotels en hostels te vinden. In de meest luxe hotels, zoals ’Manderin Oriental, betaal je voor een suite 3600 euro per dag, maar er zijn ook goede en veel goedkopere alternatieven. Zoals hotel Lebua at State, waar de film ’The Hangover II’ is opgenomen.

Voor lekker eten hoef je niet ver te zoeken. Vrijwel alle straatjes staan vol met eetkraampjes. Ga vooral niet lang en chic dineren, maar zoek restaurantjes op waar veel locals zitten. Bijvoorbeeld restaurant Tida in de straat Soi Rangnam. Hier wonen veel expats en locals. Bijzonder dineren kan op de dinercruise over de Chao Praya rivier. Het eten is duur en niet fantastisch, maar het is wel een belevenis om het verlichte Bangkok vanaf het water te aanschouwen.

Detail

De officiële Thaise naam van Bangkok luidt: ‘Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit’.

Uitje

Om de drukte van de stad te ontvluchten is het een leuk uitje de lokale trein te pakken naar kustplaats Samut Songkhram. De treinreis van anderhalf uur is een belevenis: het schudt, schommelt, kucht, piept en kraakt en rijdt soms rakelings langs huisjes en bomen. Op de eindbestemming Maeklong bevindt zich een markt. Hier rijdt de trein letterlijk acht keer per dag, zeven dagen per week, dwars doorheen. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is, halen de standhouders een paar seconden voordat de trein arriveert, hun handelswaar van het spoor. Luifeltjes worden ingetrokken en als de trein voorbij is staat alles binnen een paar tellen weer klaar en gaat het leven door alsof er niets is gebeurd.