Nieuws/Binnenland
1013689
Binnenland

Reiskrantreporter.nl

Bangkok: op koninklijke tour

Meike Remmers uit won met haar Reiskrant Report een geweldige trip naar Bangkok. Samen met haar vriend Teun maakte zij, samen met onze verslaggeefster, een trip om nooit te vergeten. Lees hier haar bevindingen.

,,Met moeite kan ik een lachstuip onderdrukken. Ik lig in een linnen gewaad in een donker kamertje en bovenop me staat een giechelig Thais mevrouwtje. Naast mij ligt mijn vriend Teun, in dezelfde situatie. We zijn die ochtend geland in Bangkok en onze eerste 'activiteit' is een Thaise massage. Even rustig wennen aan het ritme en klimaat na een slapeloze vlucht. Weten wij veel dat zo'n massage onderdeel is van een medische traditie en er dus hard aan toe gaat!

Onze masseuses zijn klein van stuk, maar blijken beresterk. Dat moet ook wel, want Thaise massage behelst het kneden van spieren, het knakken van gewrichten en het losmaken van blokkades door onmogelijke yogahoudingen. Oef. Maar het mooie is: het werkt! Als we na twee uur een kopje citroengrasthee krijgen toegeschoven - ten teken dat het voorbij is - durven Teun en ik elkaar voor het eerst aan te kijken. Versuft en sprakeloos, maar op een gekke manier ook fit en ontspannen veren we op. Dit hadden we niet verwacht, maar: wauw!

Mr. A

Het is tekenend voor de dagen die volgen. We doorlopen een druk programma en laten ons daarbij volkomen verrassen. Zo maken we kennis met de sprankelende 'Mr. A', onze gids op dag twee en drie. Eigenlijk heet hij Kanpanat Phongnetwilai, maar voor het gemak mogen we Mr. A zeggen.

Samen met de chauffeur, bijnaam  'Mr. P', vormt hij 'PA' (personal assistant), werkend voor 'ap-normal tours'. Het is ons al snel duidelijk: we hebben met een komiek te maken. Zijn vrolijkheid werkt aanstekelijk en de dagen vliegen voorbij.

Mr. A neemt ons mee op treinreis naar Mahachai, een vissersdorp zo'n zestig kilometer buiten Bangkok. De trein stopt zo'n beetje midden in de lokale markt, alwaar een uitgebreide verzameling vis ligt uitgestald. Een prachtig gezicht - al is de geur wat minder. Omdat het bijna 5 december is, en de Thaise koning dan jarig is, doet de koning aan liefdadigheid voor de bevolking. In Mahachai is er die dag gratis gezondheidszorg. Op het half overdekte dorpsplein staan lange rijen bij de acupunctuur, kun je gratis kruidendrankjes krijgen en wordt er een cursus EHBO gegeven. Er zijn zelfs tandartsen aan het werk! Geen wonder dat de Thaise koning zo aanbeden wordt.

Geel

Overal waar we komen - in winkels, restaurants, taxi’s - hangt zijn portret. Zijn populariteit is ook te zien aan de gele vlaggen en T-shirts. Alle dagen van de week staan voor een kleur; maandag voor geel, dinsdag voor roze, woensdag voor groen, et cetera. Omdat koning Bumibol op maandag is geboren, is 'zijn' kleur geel. Er wapperen ook veel blauwe vlaggen, voor zijn vrouw, koningin Sirikit (op vrijdag geboren).

Dat de Thai erg bijgelovig zijn, blijkt ook uit het gebruik om de toekomst te voorspellen aan de hand van een soort mikado-stokjes. Mr. A neemt ons mee naar een kitscherig tempeltje waar we met genummerde stokjes moeten schudden. Het gaat om het stokje dat als eerste op de grond valt. In een legenda bij de tempel lees je waar elk nummer voor staat. Ik tref stokje nummer drie, en dat belooft een toekomst vol rijkdom. Voor Teun ziet het er ook goed uit, want hij wordt schijnbaar beroemd. Lekker stel zijn wij!

Tempel

De volgende stops zijn achtereenvolgens een zoutvlakte, een porseleinenfabriekje en de eeuwenoude tempel Wat Bang Kung. Deze tempel is bijna opgeslurpt door bomen, die zich er over- en doorheen kronkelen. Aan de binnenkant hangen piepende ventilatoren en is de verf van de muren gebladderd. Te midden hiervan  staat een groot Boeddha beeld. Een handjevol gelovigen is bezig om stukjes bladgoud op het beeld te plakken, een oud ritueel dat geluk zou brengen. Verder is er geen toerist te bekennen. Het is een bijzondere aanblik.

We vervolgen onze weg naar de beroemde Maeklong treinmarkt. Hier is het druk en vol, want iedere toerist moet dit gezien hebben: een markt op een treinrails, waar vier keer per dag een trein doorheen dendert. En dus gaat vier keer per dag alle koopwaar aan de kant en worden de luifeltjes vernuftig ingeklapt. Het gaat allemaal maar nét goed, maar de Thai vertrekken geen spier. Luttele seconden nadat de trein voorbij is, staan de kraampjes alweer overeind en gaat de handel weer door. Geweldig!

Eten van de straat

Het leuke aan Mr. A is dat hij ons, op alle markten waar we komen, van alles laat proeven. Van vreemd fruit tot dubieus vlees; het is een culinaire belevenis! In een islamitisch restaurant eten we het lekkerste lamsvlees dat ik ooit geproefd heb. Ook de papaja salade (som tam) is me bijgebleven; een typisch Thais gerecht van geraspte papaja met véél chili’s. Zelfs de beruchte doerian (die op veel plekken verboden is vanwege de verschrikkelijke geur) blijkt fantastisch van smaak! Van de straat eten is trouwens volkomen betrouwbaar en voor de Thai de normaalste zaak van de wereld. ,,Ze eten de hele dag door", aldus Mr. A. Dat verklaart de ontelbare kraampjes op straat.

De avonduren zijn ter vrije besteding en het lijkt ons leuk om eens een tuk tuk te nemen. So far so good, maar we treffen een piepjonge chauffeur die ons graag lijkt te willen imponeren. Als een gek scheurt hij door het verkeer, tot spookrijdend aan toe. Wie niet zo'n sterke maag heeft kan beter een van de vele (knalroze) taxi's nemen, maar een tuk tuk is absoluut een avontuur! Dat geldt ook voor het uitgaansgebied waar we heen gaan, nabij de Pat Pong avondmarkt. We belanden in dé homo-straat van Bangkok, waar Teun van alle kanten aangeklampt wordt door allerhande mannen (lees: ladyboys). De manier waarop is niet vervelend, maar juist plagerig en amusant.

Koninklijk Paleis

Maar het meest imposant is nog wel het Koninklijk Paleis, op dag drie van ons bezoek. Het terrein is duizenden vierkante meters groot, en bebouwd met verschillende (gouden) complexen. We brengen er uren door en maken tientallen foto’s. Het is leuk dat Mr. A weet te vertellen waar alle beeltenissen en schilderingen voor staan. Ook het naastgelegen Wat Pho (Tempel van de Liggende Boeddha) is een echte must see.

En dan heb ik het nog niet gehad over onze dinnercruise over de Chao Praya rivier, onze fietstocht door het groene deel van Bangkok, de Floating Market en de Chatuchak Weekend Market. Ik was al eens in Thailand geweest, maar had zoals veel toeristen niet echt de tijd genomen voor de hoofdstad. Maar Bangkok is fantastisch om minstens een week in te vertoeven. Het is doordrongen van geschiedenis, religie en royalty, en door de goede zorgen van onze gids en de vriendelijke mensen op straat waanden we ons zelf ook een beetje koning(in)!

Ook zin om een Reiskrant Report te schrijven? Check Reiskrantreporter.nl

 

Deze reis is mede mogelijk gemaakt door: