Nieuws/Binnenland
1013693
Binnenland

BLOG JOSHUA

Gelukkig temidden van zondagsschippers

Joshua en zijn vriendin Katia hebben besloten samen verder het Caribische Gebied in te zeilen. Het jonge stel vaart paradijselijke baaien in bij exotische eilanden. Alleen jammer dat er af door het beeld een luidruchtige charterboot vaart met achter het stuurwiel een brallerige zondagsschipper.

Het is pikdonker maar met behulp van plotter, radar en echolood navigeer ik Hope veilig tussen de rotsen door tot  achter een klein eilandje. Met de schijnwerper zie ik een tiental jachten om ons heen. We laten het anker vallen nabij Carriacou rond twee uur ’s nachts en Hope komt tot rust. Als we wakker worden zien we azuurblauw water, zeevogels en witte stranden. Onder water genieten we van prachtig koraal, gekleurde vissen en een rog die rustig voor ons uit zwemt. We zijn in de Cariben!

Kom op man!

We doen die avond een wedstrijd met een ander klassiek jacht en laveren zeilend een baai in tussen de geankerde jachten door. De schippers kijken ons benauwd aan maar zelfverzekerd zeilen we door. Hope en de andere klassieker gaan naast elkaar ten anker zonder gebruik van de motor. Ik geniet van de verbaasde blikken van de schippers om ons heen. Die avond is voor Vini genoeg om te beseffen dat hij Vivian toch echt wel een beetje boel mist. “Kom op man, stuur haar een berichtje en vraag of ze langskomt” moedig ik hem aan. Hij stuurt een berichtje en Vivian komt met de ferry. Nice!

Zwemmen met zeeschildpadden

Met zijn vieren zeilen we naar Union Island en de Tobago Cays. In de Cays zwemmen we met zeeschildpadden. De vriendelijke dinosauriёrs grazen van de zeebodem terwijl we naast ze zwemmen. De schildpadden zijn in het geheel niet bang en kijken ons met warme ogen aan. Op het strand staan locals met tassen vol verse kreeft. Katia en ik delen een enorme gegrilde kreeft terwijl Vini en Vivian genieten van verse tonijn. En dan te bedenken dat het oudjaarsdag is....

Zondagsschippers

De Cariben zijn overvol met charter jachten met bijbehorende zondagsschippers. Vele zijn arrogant en kijken stoer over de rand van hun vette pens alsof ze zojuist Rome zijn binnengevallen. De tegenstelling met cruisers kan niet groter zijn. Cruisers groeten elkaar, zijn vriendelijk en hebben altijd tijd om elkaar te helpen. Bij charteraars weet je het nooit. Als we uit de Tobago Cays komen en Union Island binnenvaren zien we hoe een charterschipper schreeuwend probeert zijn jacht af te meren en dwars op de ponton terecht komt terwijl hij links en rechts andere jachten ramt. Zucht.

Een nieuw jaar

We wachten een goed uur tot alle tumult over is en gaan met de dinghy aan land op Union Island voor een swingend oud en nieuw. We varen nog een weekje met zijn vieren en brengen Vivian terug naar Grenada en Vini naar Trinidad voor zijn vlucht terug naar Brazilië. Katia en ik nemen een paar weken om te ontspannen en plannen te maken voor het nieuwe jaar. Wat er ook gebeurt, het wordt ongetwijfeld een verrassend jaar!