Nieuws/Binnenland
1013699
Binnenland

Opbrekingen breken winkels binnenstad op

De winkeliers in de Utrechtse binnenstad hebben hun buik vol van de opbrekingen in het winkelgebied. Eind januari gaat de schop weer de grond in omdat de gasleidingen vervangen moeten worden. De winkeliers vrezen veel overlast en vinden dat de straat te pas en te onpas openligt.

Vorig jaar werden winkeliers gehinderd doordat er gewerkt werd aan de stadsverwarming. Wekenlang lagen de winkelstraten open, enkele winkels waren nauwelijks nog te bereiken. Met nog een dergelijke ingreep voor de deur, vrezen ondernemers weer voor slechte bereikbaarheid en minder publiek in hun winkels.

Ongeruste ondernemers meldden zich in december bij het Centrum Management met klachten. Deze maand was er een brief op de mat gevallen van de netbeheerder. „Hierin stond dat de werkzaamheden die in december stonden gepland waren uitgesteld tot januari, omdat er dan geen feestdagen zijn”, vertelt Tom Broekman van Centrum Management Utrecht.

De haren van verschillende ondernemers gingen overeind staan, want het was niet bekend dat het centrum alweer opengebroken moest worden. „Het is een lang slepende zaak met al die bedrijven die de straat open kunnen breken”, verzucht Broekman. De ondernemers hopen dat dit soort zaken efficiënter en beter gepland gaat worden.

In gesprek

Centrum Management en de gemeente zijn samen in gesprek met de uitvoerende partij. „Over het algemeen proberen we dit soort zaken goed te plannen en dat lukt vaak”, laat gemeentewoordvoerster Ingrid van der Aa weten.

„In dit geval waren wij zelf ook verbaasd, want wij vroegen ons af waarom deze werkzaamheden niet twee jaar geleden zijn gebeurd, toen wij de riolering hebben vervangen”, aldus Van der Aa.

De gemeente laat weten dat ze heeft geëist dat er gefaseerd wordt gewerkt. Zo moeten winkels goed bereikbaar blijven en moeten ze nog goed bevoorraad kunnen worden.