Nieuws/Binnenland
1013700
Binnenland

Barneveld krijgt een ballonmuseum

Barneveld krijgt deze zomer een Internationaal Ballonmuseum. Het gemeentebestuur vindt zo'n instelling zo goed bij het Gelderse Barneveld passen, dat het museum de eerste jaren slechts een symbolische huur van 1 euro hoeft te betalen voor huisvesting in een gemeentelijk monument in het centrum van de plaats.

Dat blijkt donderdag uit antwoorden van het college van B en W op vragen van de lokale partij Burger Initiatief. De partij is bang dat het symbolische huurbedrag plus een gemeentelijke subsidie scheve ogen zullen opleveren bij andere kleine musea in Barneveld, die ook met vrijwilligers draaien.

Festijn

Het nieuwe museum is gewijd aan de ballon- en luchtscheepvaart. Barneveld heeft internationaal al een grote naam op dat gebied, omdat in die plaats elk jaar de Ballonfiësta wordt gehouden. Tijdens dat festijn zijn er allerlei wedstrijden voor ballonvaarders, terwijl bedrijven hun meest spectaculaire ballonnen de lucht in sturen.

In het Ballonmuseum kunnen bezoekers onder andere een virtuele tocht in een luchtballon maken. Het is 230 jaar geleden dat de gebroeders Montgolfier uit Frankrijk de eerste heteluchtballon ontwierpen.