Nieuws
1013704
Nieuws

Website voor alle legale downloads

Muzikanten en makers van films, boeken en games gaan in de aanval tegen het downloaden van illegale kopieën van hun werk. Vandaag lanceren ze een site waarop snel alle plekken te vinden zijn waar hun werken legaal zijn te bewonderen.

De site thecontentmap.nl wordt vanmiddag gepresenteerd op het festival Eurosonic in Groningen, waar de hele Europese muziekindustrie bijeen is om nieuw talent te ontdekken en over het wel en wee van de bedrijfstak te praten.

Verwijt

Platenmaatschappijen en andere verkopers van door auteursrechten beschermd werk zijn door de opkomst van internet honderden miljoenen aan inkomsten misgelopen. Dat komt doordat vooral jongeren via internetpiraterij aan hun muziek komen. „Vaak kregen we het verwijt dat er niet voldoende legaal aanbod was”, zegt Michiel Frequin van Voice, de vereniging van auteursrechtenorganisaties. „Nu is dat aanbod er wel en dat willen we laten zien.”

Minister Bussemaker (Cultuur) stelt eenmalig 75.000 euro beschikbaar voor een campagne die jongeren onder de noemer Fair Play bewust moet maken van het feit dat het tijd en geld kost om een liedje, game of film te maken. „Daar hebben artiesten veel tijd, energie en soms geld ingestoken”, legt ze uit. „Als we willen dat ze dat blijven doen, moeten we ervoor betalen. Eerlijk is eerlijk.”

Downloaden van illegale bestanden is nu niet verboden, het op internet zetten ervan wel. De creatieve industrie vecht al jaren om ook het downloaden te verbieden. Staatssecretaris Teeven (Justitie) werkte eerder aan een vernieuwde Auteurswet met zo’n verbod, maar het parlement wilde daar niet aan.