Nieuws
1013732
Nieuws

Trend op Vakantiebeurs: afzien op reis is leuk

De Vakantiebeurs in Utrecht telt dit jaar opvallend veel kleine specialisten voor maatreizen buiten de gebaande wegen.

„Hoe dichter bij de lokale bevolking hoe beter, of dat nou in een Europese stad of op het platteland in een ver land is. Een beetje afzien hoort daarbij. Toeristen willen iets anders, een bijzondere ervaring”, zei Caroline de Greeff van Fair2 in Nijmegen.

Zij bevestigde de groeiende behoefte aan kleinschalige vakantieoorden in ontwikkelingslanden ‘om waar mogelijk mensen te helpen’. Groene reizen krijgen volgens haar steeds meer aandacht.

Verantwoord

Reisorganisatie Sawadee, onderdeel van TUI, kreeg gisteren de internationale Travelife-erkenning voor ‘duurzame rondreizen’, een initiatief van de VN Wereld Toerisme Organisatie, gesteund door de ANVR. „Steeds meer toeristen willen verantwoord op reis, proberen de wereld een beetje beter te maken”, meent baas Floris Fluitsma.

Marjan van der Herberg van Rondreisopmaat.nl in Badhoevedorp ziet vooral in zuidelijk Afrika, dat volgens haar goed toegankelijk is voor westerse toeristen, dat de standaardbustour plaatsmaakt voor individuele trips met huurauto naar verborgen plekjes. „Ondanks de enorme concurrentie groeien we tegen de verdrukking in.”

Arjan Buffing van BezoekThailand.nl in Bangkok heeft precies dezelfde ervaring in Zuidoost-Azië. „Wij krijgen een groeiend aantal aanvragen rechtstreeks uit Nederland om op maat alternatieve routes uit te stippelen. Natuurlijk met hoogtepunten, maar ook met het gewone leven van de Thai.”

Het geitenwollensokken-gehalte op de Vakantiebeurs, compleet met naturisme en ‘zenbeleving’, wordt afgewisseld met de klassieke Duitse bratwurst en Caribische merengue.

Naast voordelige all-inclusive resorts rond de Middellandse Zee doen kampeervakanties het prima, zo blijkt op de beurs, waar het nieuwe paviljoen ‘Camping by night’ veel bezoekers trekt. Ook dat wordt beschouwd als de ultieme vrijheid voor weinig geld.