Nieuws/Buitenland
1013750
Buitenland

Diplomatenrel tussen VS en India suddert door

De kou tussen India en de Verenigde Staten lijkt nog steeds niet uit de lucht. De autoriteiten in India zouden onder meer uitzoeken of sommige Amerikanen in het land wel over de juiste werkvergunning beschikken, berichtte The Times of India donderdag.

De strengere controle van Amerikanen heeft vermoedelijk te maken met de rel tussen VS en India. De landen liggen met elkaar in de clinch sinds een Indiase diplomate in New York werd opgepakt en later uitgewezen. India besloot daarop een Amerikaanse diplomaat uit te zetten.

Aangepakt

Volgens The Times of India worden de Amerikanen in het land flink aangepakt. Zo klagen de Indiase autoriteiten onder meer dat de VS hun ambassade in New Delhi misbruiken door commerciële activiteiten te ontplooien.

Onderbetalen

De Indiase overheid wil bovendien weten wat het inkomen is van lokaal personeel op diplomatieke posten van de VS, maar de Amerikanen zouden die gegevens nog niet hebben vrijgegeven. De VS beschuldigden de Indiase diplomate Devyani Khobragade onder meer van het onderbetalen van haar dienstmeisje.

Niet alleen diplomaten uit de VS worden harder aangepakt. Amerikanen die lesgeven op zogeheten American Schools in steden als Delhi en Mumbai dreigen volgens de krant hun belastingvoordelen kwijt te raken. Ook zouden er volgens officiële bronnen signalen zijn dat de docenten werken zonder de juiste vergunning.