Nieuws/Binnenland
1013759
Binnenland

Veel verzet tegen crisisheffing

Ongeveer 10.000 bezwaarschriften zijn bij de Belastingdienst ingediend tegen de crisisheffing 2012. Dat zei maandag Ton Tuinier, van accountants- en belastingadviesbedrijf Mazars maandagavond in Nieuwsuur. Het ministerie van Financiën zegt dat het getal klopt.

De crisisheffing is een van de maatregelen uit het Vijfpartijenakkoord van april 2012 en moest 500 miljoen euro opleveren. Ongeveer 18.000 bedrijven en organisaties is de crisisheffing opgelegd.

De eenmalige heffing geldt zowel voor bedrijven als voor semi-publieke instellingen zoals ziekenhuizen en woningcorporaties. Voor elke werknemer die over 2012 meer dan 150.000 euro verdiende, moest de werkgever in april van dit jaar een extra heffing van 16 procent over het loon betalen.

De bedrijven ageren onder meer tegen de terugwerkende kracht van de maatregel tot 1 januari 2012. Onder meer ANWB, Daf Trucks, Post.nl en AkzoNobel en Heineken hebben bezwaar aangetekend.

Het voorstel van de crisisheffing van destijds kwam uit de koker van de GroenLinks-fractie uit de Tweede Kamer. Huidig fractievoorzitter Bram van Ojik is verbaasd over de vele bezwaarschriften. „Ze zeggen dat deze heffing is strijd is met de mensenrechten van deze veelverdieners. Dat vind ik over de top.”