Nieuws
1013763
Nieuws

'Minder inbraken en overvallen'

Het aantal straatroven, overvallen en woninginbraken daalt. Zo zijn afgelopen jaar bijna 5 procent minder woninginbraken gepleegd dan het jaar ervoor. Het aantal overvallen en straatroven is met 18 procent gedaald, en in vergelijking met een paar jaar geleden is dat zelfs een daling van 45 procent. Dat zei Gerard Bouman, korpschef van de Nationale Politie, woensdagavond in het televisieprogramma Knevel en Van den Brink. Hij verdedigde hiermee de stelling dat de criminaliteit in Nederland al jaren afneemt.

„Als je uitgaat van een gelijkgebleven aangiftebereidheid, dan durf ik te zeggen dat er minder criminaliteit is”, aldus Bouman. „Het kan nog steeds minder”, voegde hij daaraan toe, „maar dat hangt af van een heleboel factoren. Zo kan de pakkans omhoog.”

De daling van de misdaadcijfers komt volgens de korpschef onder meer door de nieuwe opzet van de Nationale Politie. Daardoor is de politie effectiever geworden, aldus Bouman. Ook projecten als Burgernet helpen.

Vooral de detailhandel heeft minder last van overvallen. De winkels zagen het aantal berovingen met 33 procent dalen. Het aantal overvallen in de horeca daalde met ongeveer een kwart. Ook 55-plussers waren minder vaak het doelwit. Het aantal berovingen van deze groep nam af met 12 procent.

Verder waren er minder insluipingen, waarbij dieven door openstaande ramen en deuren glippen om snel hun slag te slaan. Hiervan waren er 2000 minder, een daling van 12 procent. Dat komt doordat mensen alerter zijn en op tijd een raam dichtdoen. „Het bewijst dat preventie goed werkt”, aldus de politie.

Volgens de politie lopen inbraakverdachten steeds vaker tegen de lamp. Het aantal mensen dat na een woninginbraak is gearresteerd, lag vorig jaar 10 procent hoger dan in 2012.