Nieuws/Buitenland
1013765
Buitenland

'Frankrijk heeft haat in CAR onderschat'

Frankrijk heeft de haat tussen religieuze groepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) onderschat. Voor Franse en Afrikaanse militairen in het land is daardoor een „bijna onmogelijke” situatie ontstaan, waarschuwde de Franse ambassadeur bij de VN woensdag.

Volgens ambassadeur Gérard Araud is het religieuze leiders in de CAR niet gelukt een einde te maken aan het bloedvergieten. Hij opperde op een VN-bijeenkomst een beroep te doen op psychologen en andere experts om te situatie in het Afrikaanse land beter te begrijpen.

De CAR gaat gebukt onder een golf van geweld sinds rebellenleider Michel Djotodia vorig jaar de hoofdstad Bangui wist in te nemen met zijn overwegend islamitische beweging Séléka. Frankrijk stuurde troepen om de situatie te stabiliseren, maar is daar tot dusver niet in geslaagd.

„We wisten dat er enig geweld tussen groepen was, maar deze diepgewortelde haat hebben we niet voorspeld”, stelde Araud, die opriep na te denken over tactieken die gebruikt kunnen worden om de strijdende groepen uit elkaar te houden.