Nieuws/Buitenland
1013771
Buitenland

Actie tegen 'webcampedofielen': 29 arrestaties

Internationaal politieonderzoek naar kindermisbruik via internet heeft geleid tot de arrestatie van 29 verdachten. De operatie richtte zich tegen live online kindermisbruik, waarbij kinderen in ontwikkelingslanden gedwongen worden tot seksuele handelingen voor een webcam terwijl de klant aan de andere kant van de wereld live meekijkt.

De Britse opsporingsinstantie NCA maakte de resultaten van het onderzoek donderdag als eerste bekend. Ook Nederland wordt genoemd in een lijst van 12 landen die informatie over verdachten hebben ontvangen. Het was niet direct duidelijk of het hier ook tot arrestaties is gekomen.

Dankzij het onderzoek zijn 15 kinderen in de Filippijnen „uit een levende nachtmerrie gered”, omschreef de Amerikaanse opsporingsdienst ICE, die ook bij de operatie betrokken was. De slachtoffers zijn tussen de 6 en 15 jaar. Van de 29 arrestanten komen er 11 uit de Filipijnen. Zij zouden lid zijn van een organisatie die het misbruik regelde en aanbood aan pedofielen in het buitenland.

Het onderzoek met de naam Endeavour (inspanning) is niet de enige poging om het kindermisbruik via webcams door internationale samenwerking tegen te gaan. Momenteel lopen nog drie andere van zulke onderzoeken naar het fenomeen; rechercheurs hebben 733 verdachten op de korrel, aldus de Britse autoriteiten.

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes juicht de arrestaties toe. De organisatie vroeg eind vorig jaar nog aandacht voor deze relatief nieuwe vorm van misbruik. Terre des Hommes liet zo'n 1000 mannen in de val lopen door zich op chatrooms voor te doen als een 10-jarig meisje uit de Filipijnen.

Om het zo geloofwaardig mogelijk te maken, werd zelfs een animatie van een 10-jarig kind ontwikkeld, dat nauwelijks van echt viel te onderscheiden. Mannen die de fictieve Sweetie bestookten met seksuele verzoeken en zichzelf op de webcam lieten zien, werden op video vastgelegd.