Nieuws/Buitenland
1013773
Buitenland

Personeel raketbasis VS betrapt op gesjoemel

Tientallen officieren op een Amerikaanse basis met intercontinentale kernraketten zijn op non-actief gesteld. De militairen zouden betrokken zijn geweest bij gesjoemel tijdens een bekwaamheidstest. Dat berichtten Amerikaanse media donderdag.

Een aantal officieren zou onderling antwoorden hebben uitgewisseld voor de toets, die dient om de vaardigheden van de militairen op de proef te stellen. Andere officieren wisten van de fraude, maar hielden hun mond. Het gesjoemel kwam aan het licht tijdens een onderzoek naar mogelijk drugsgebruik binnen de luchtmacht.

Door het vermeende gesjoemel zijn 34 militairen hun veiligheidsmachtiging voorlopig kwijt. Voor de luchtmacht is het schandaal erg pijnlijk. Betrokken officieren zijn verantwoordelijk voor het afvuren van kernwapens. De luchtmacht benadrukte dat de veiligheid niet in gevaar is geweest.

Het is nog onduidelijk bij hoeveel testen gefraudeerd zou zijn. De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel liet weten geschrokken te zijn van het nieuws en beloofde de zaak nauwlettend te volgen.