Nieuws/Binnenland
1013843
Binnenland

Mogelijk wel helmplicht snorfietser Amsterdam

Amsterdam kan snorfietsers in de stad mogelijk zelf gaan verplichten een helm te dragen. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur gaat daarover overleggen met de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes, zei de bewindsvrouw woensdag in een overleg in de Tweede Kamer.

Amsterdam wil een helmplicht invoeren zodat snorfietsers op de gewone weg kunnen rijden. Daardoor zouden fietsers minder last hebben van de snorscooters. Zonder een helm op is het volgens Wiebes echter te gevaarlijk voor snorfietsers, die hooguit 25 kilometer per uur mogen rijden, om zich tussen het snellere autoverkeer te begeven.

Experiment

Schultz voelt er niets voor een landelijke helmplicht voor snorfietsers in te voeren. Een experiment met zo'n plicht in Amsterdam is volgens haar juridisch onmogelijk. Maar de wet kan worden aangepast om een proef of plicht in een gemeente wel mogelijk te maken, aldus de minister.

Volgens haar is in Amsterdam ook sprake van een breder probleem door de soms volle en smalle fietspaden in de stad en bijvoorbeeld de vele fietsers, scooters, brommers en auto's die door rood rijden. De minister wil in overleg met Amsterdam kijken wat de beste oplossing is om het verkeer in de stad veiliger te maken. Een lokale helmplicht voor snorfietsers zou dan een van de opties kunnen zijn, maar Schultz wil samen met Wiebes kijken of de problemen breder kunnen worden aangepakt.

Gevaarlijke straten

Zo is de minister nieuwsgierig naar de uitkomsten van een proef in Amsterdam om in gevaarlijke straten een maximumsnelheid van dertig kilometer per uur in te voeren. De snorfietser kan dan vanwege het beperkte snelheidsverschil met auto's zonder helm op de rijbaan rijden, waardoor fietsers meer ruimte krijgen.

In Amsterdam vallen de laatste jaren gemiddeld 20 verkeersdoden, onder wie vijf fietsers en twee à drie snorfietsers. Het aantal gewonden is volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) niet precies aan te geven.