1014020
Binnenland

Friese PvdA wil extra boerenbelasting

Als het aan twee Friese PvdA’ers ligt, komt er spoedig een nieuwe belasting bij. Leeuwarder raadslid Jelle de Visser en bestuurslid Remco Admiraal van het Wetterskip Fryslân willen een heffing invoeren voor boeren die met hun voertuigen gebruik maken van openbare wegen.

Volgens het tweetal floreert de ‘grondgebonden landbouw’. „Dat blijkt onder meer uit de gestage stijging van de hectareprijzen van landbouwgrond. Ondanks de nu al vijf jaar durende economische crisis wordt die grond sinds de eeuwwisseling jaarlijks meer waard.’’

Gemeenten zijn de laatste jaren juist steeds meer geld kwijt aan de landwegen waarvan de boeren gebruik maken. „Een tankauto met melk weegt, als-ie vol is, al snel vijftig ton’’, aldus De Visser. „Dat is een enorme belasting voor de wegen.’’

Gevaar

Met het geld dat de boeren zouden moeten betalen, kunnen gemeenten de wegen onderhouden. Ook kunnen wegen veiliger worden gemaakt. De ‘overmaatse apparatuur’ van de boeren zorgt vaak voor gevaarlijke situaties. Wegen zouden door verbreding stukken veiliger kunnen worden.

Wanneer de landbouwgrondeigenaren jaarlijks twee promille van de waarde van hun grond betalen, is dat volgens De Visser en Admiraal voldoende. Voor gemiddelde grondgebonden agrariërs met een melkvee- of akkerbouwbedrijf betekent dat een heffing van 5000 euro per jaar, stellen ze.

Voor de boeren een makkie om te betalen, want zij krijgen van de Europese Unie elk jaar gemiddeld 20.000 euro subsidie, aldus De Visser.