Nieuws/Buitenland
101439500
Buitenland

Overleden man in onderzoek vaccin AstraZeneca en Oxford ’kreeg placebo’

Foto van vaccinonderzoek ter illustratie.

Foto van vaccinonderzoek ter illustratie.

BRASILIA - De overleden Braziliaan die als proefpersoon meedeed aan een veiligheidsonderzoek van een vaccin tegen het coronavirus van AstraZeneca en Oxford, blijkt in de ’placebo-groep’ gezeten te hebben.

Foto van vaccinonderzoek ter illustratie.

Foto van vaccinonderzoek ter illustratie.

Dat meldt de Duitse krant Bild.

Het Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa) maakte woensdag bekend dat een 28-jarige arts tijdens het testen van een nieuw vaccin was overleden. Een woordvoerder van AstraZeneca Nederland bevestigde het overlijden.

Braziliaanse media speculeren volgens Bild dat de arts aan corona zou zijn overleden.

Bij medicijnonderzoeken wordt altijd aan een deel van de deelnemers een niet werkend middel (placebo) gegeven.

De dood van de Braziliaan leidt niet tot het stopzetten van de proeven met het vaccin, aldus de woordvoerder van AstraZeneca Nederland. „Alle belangrijke medische gebeurtenissen zijn zorgvuldig door onderzoekers, een onafhankelijk comité en de autoriteiten bekeken. Daaruit komen geen enkele zorgen over de voortgang van het onderzoek naar voren.”

’Voorbeeldige arts’

Volgens het Braziliaanse O Globo gaat het om de jonge arts João Pedro R. Feitosa, voormalig geneeskundestudent aan de Federale Universiteit van Rio de Janeiro. Die instelling heeft een condoleancebrief uitgevaardigd. Feitosa wordt een ’voorbeeldige arts en student’ genoemd. „De leegte en het gemis worden ieder moment groter. Wat ons op dit moment kracht geeft, is hoe je was.”

Stilgelegd

Eerder werd het onderzoek wel stilgelegd toen een van de proefpersonen een aandoening aan het ruggenmerg bleek te hebben. Na een korte onderbreking werd de studie voortgezet. Er bleek geen verband aantoonbaar met het vaccin.

Nederland en andere Europese landen hebben eerder 300 miljoen doses besteld bij AstraZeneca, die worden afgenomen als het vaccin zich daadwerkelijk heeft bewezen. Het vaccin wordt momenteel getest in het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Brazilië en India.