Nieuws/Binnenland
1014416
Binnenland

Giftrein dendert weer langs huis

Goederentreinen, ook die met gevaarlijke stoffen, zullen de komende zeven jaar weer volop door Nederlandse steden rijden.

Om de gevaarlijke treinen uit vooral de Brabantse steden te houden, werd voor vijf miljard euro de Betuwelijn aangelegd. Maar dit exclusieve goederenspoor gaat de komende zeven jaar voor een groot deel op slot, omdat Duitsland van 2015 tot 2022 net over de grens aan nieuw spoor werkt.

Door de werkzaamheden kunnen veel minder goederentreinen over de Betuwelijn rijden. „Het wordt weer net als voor de Betuwelijn. De goederentreinen zullen weer door de Brabantse steden Breda, Tilburg en Eindhoven rijden. En daaronder zitten ook giftreinen”, zegt een woordvoerder van DB Schenker, verreweg de grootste spoorvervoerder in Nederland.

Protesten

Naar schatting van het ministerie van Infrastructuur kunnen in sommige jaren slechts dertig van de huidige honderd dagelijkse vrachttreinen over de Betuwelijn. De rest zal over het Nederlandse passagiersnet moeten.

In het verleden protesteerde de bevolking hevig tegen giftreinen door hun woongebied. Deskundigen verwachten dat dit na het ongeluk in Belgische Wetteren van vorig jaar ook nu weer zal gebeuren. In Wetteren ontspoorde een giftrein, waarbij een dode viel.