Nieuws/Binnenland
1014719
Binnenland

’Tijdperk losse lichtknopjes voorbij’

Je huis goed verlichten is een stuk moeilijker dan het lijkt. Designlampen staan leuk, maar geven zelden de beste ’lichtervaring’ tijdens het eten, lezen of borrelen. Met behulp van Innr kun je zelf een lichtplan maken én uitvoeren, en het gaat de goede kant op met het bedrijf: de heren ondernemers hebben via crowdfunding vorige week het beoogde kapitaal voor de productiestart binnengesleept.

Jeroen Dalderop (48), Rob Timmer (49) en Gerry Vermeulen (46) verdienden hun sporen bij lichtreus Philips, maar zijn inmiddels alle drie fulltime bezig met Innr. Dalderop kwam op het idee voor het project nadat hij als manager lighting in Japan met lichtplanning in aanraking was gekomen: „Het was daar een geheim wapen voor verlichtingsbedrijven.” Een persoonlijk eurekamoment volgde, maar vanzelfsprekend kon hij zijn idee niet in zijn eentje realiseren. Dalderop kwam in contact met ex-collega Timmer. „De man voor de klus, want in onze Philips-tijd kwamen zijn technische voorspellingen altijd uit.’’ Beiden waren inmiddels uit dienst bij de elektronicagigant en klaar voor iets nieuws.

Bijna heel 2012 sleutelde het tweetal aan het concept en in november van dat jaar stapten ze naar de Kamer van Koophandel. Al snel kwam softwarearchitect Vermeulen in beeld om de systeembediening op zich te nemen. Maar een product moet ook over de toonbank gaan en dat is een vak apart. Inmiddels wordt Innr versterkt door een e-commerce-professional uit de Ikea-familie, een marketeer en een salesman.

Maar wat is Innr nou precies? De klant krijgt een gratis lichtplan op basis van een plattegrond van het huis, de benodigdheden kunnen meteen worden besteld en er is een app (en afstandsbediening) om het licht mee te bedienen. „Wij verkopen geen sierlampen, maar willen lichtbronnen juist wegwerken met ledlampen met unieke IP-adressen. Maar uiteraard kun je ook peertjes bestellen voor je eigen armatuur’’, aldus Dalderop.

Via crowdfundingplatform Kickstarter hebben 165 investeerders binnen een maand 54.000 pond aan het bedrijf toegezegd. „Klanten geloven in Innr en accepteren dat het in de ontwikkelingsfase zit’’, zegt Timmer. Vanaf februari 2014 is het product online te bestellen, een maand later ligt het ook in de winkel. „Denk bijvoorbeeld aan doe-het-zelfzaken met een eigen ’Innr-schap’ met een starterskit en peertjes’’, vervolgt hij.

Hoewel de crowdfundingcampagne natuurlijk al een coming out is, wachten de heren nog even met het grote promotiecircus: „Over tien jaar moet het een raar idee zijn dat je vroeger losse knopjes moest indrukken om het licht te bedienen. En daar gaan wij aan meewerken!’’