Nieuws
1014749
Nieuws

Uit eten is nergens in Europa zo duur

De Nederlandse horeca is de duurste van West-Europa. Die opmerkelijke conclusie trekt Jan-Willem Grievink, directeur FoodService Instituut bij de start van de jaarlijkse horecabeurs Horecava in Amsterdam.

Ondanks het feit dat steeds meer restaurants stunten met goedkopere driegangenmenu’s, zijn de prijzen in Nederland toch nog zo’n 20 procent hoger dan in België en Duitsland”, zegt Grievink. „Daarnaast is in ons land het prijsverschil met de supermarkt eenvoudigweg te groot.”

Het instituut vergeleek de gemiddelde prijzen van driegangenmenu’s in verschillende landen.

„Juist dat prijsverschil met de supermarkten maakt het een bijna kansloze missie voor de horeca”, aldus Grievink. „Het is een uniek Nederlands probleem. De afgelopen jaren hebben consumenten relatief eenvoudig kunnen bezuinigen door vaker boodschappen te doen. Daarmee ben je in Nederland heel goedkoop uit.” In de ons omringende landen is dat prijsverschil tussen thuis eten en uit eten een stuk kleiner.

Thuis uit eten

Hulp voor de horeca is nauwelijks nabij. Volgens onderzoek van het FoodService Instituut denkt nog bijna de helft van de Nederlanders, ondanks dat ze er rekening mee houden dat de economie gaat herstellen, dit jaar opnieuw minder te zullen gaan besteden dan vorig jaar.

„Thuis uit eten blijft vooralsnog de groeimarkt”, zegt directeur Jan-Willem Grievink. De lage prijzen in de Nederlandse supermarkten liggen daar onder meer aan ten grondslag. In België zijn de prijzen in supermarkten twintig procent hoger dan hier, in Duitsland is dat vijftien procent.

„Nederland is zonder overdrijven spotgoedkoop met de boodschappen voor thuis. Wie goedkoper boodschappen wil doen moet naar Spanje of Polen. Zelfs in Griekenland zijn de dagelijkse boodschappen iets duurder”, stelt Grievink.

Hij zegt dat Nederlanders ook nog eens een goedkopere smaak hebben in vergelijking met het buitenland. „Wij houden van de Hollandse pot. Nederland is het land van de rookworst, de uitsmijter, de boterhamworst en de stamppot. Wij eten goedkopere producten. Een Duitser grijpt in vergelijking juist naar de eigen ham uit het Schwarzwald. Dat is een duurder product. Wij zijn sneller tevreden met de kwaliteit. Dat zit diep in onze cultuur. Wel zijn we langzamerhand aan het beseffen dat lekkere dingen meer waard zijn.”