Nieuws/Buitenland
1014788677
Buitenland

Uitgaansverbod Turkse steden zodat scholieren examen kunnen doen

Lege straten in Istanboel.

Lege straten in Istanboel.

ISTANBOEL/ANKARA - De Turkse autoriteiten hebben in 81 steden uitgaansverboden afgekondigd om scholieren zaterdag eindexamen te kunnen laten doen. Veel mensen mogen zes uur lang - tot 15.00 uur lokale tijd - hun huis niet uit, zodat er geen files ontstaan in de buurt van scholen en examencentra. Komend weekend gelden dezelfde maatregelen vanwege de toelatingsexamens voor universiteiten.

Lege straten in Istanboel.

Lege straten in Istanboel.

Volgens minister van Volksgezondheid, Fahrettin Koca, mogen begeleiders van scholieren en reizigers die al een ov-kaartje hadden gekocht wel de deur uit. Ook blijven supermarkten en bakkerijen open.

In Turkije gelden sinds april in weekends geregeld uitgaansverboden in verband met de coronacrisis. Tot nog toe zijn in het land 185.000 besmettingsgevallen geteld en zijn meer dan 4900 mensen overleden aan het longvirus.

Maatregelen

Sinds 1 juni heeft de regering veel lockdownmaatregelen versoepeld. Er mag weer gereisd worden tussen steden en ook mogen cafés, restaurants en sportaccommodaties onder voorwaarden weer open.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdag dat zijn land „wat terrein heeft verloren” in de strijd tegen het virus. Als iedereen blijft letten op hygiëne, het dragen van mondmaskers en het bewaren van afstand kan iedereen zich beschermen, aldus het staatshoofd.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop