Nieuws/Binnenland
1015010
Binnenland

TOPZEILER JACOBSON

Geen moment genoten

Hij is 59 jaar en deed tweemaal eerder mee aan de Mini Transat Race. Maar de editie van najaar 2013 leverde zeezeiler Robert Rosen Jacobson zijn zwaarste zeilervaringen op. De wedstrijd werd geteisterd door extreme wind en onmenselijke omstandigheden. En toch….

Robert Rosen Jacobson keerde vorige week teruguit Guadeloupe. Hij meldt: “De Transat 2013 race was de meest extreme race ooit. Bijna de helft van de schippers heeft niet kunnen finishen. Twintig boten zijn vergaan, op de rotsen geëindigd of hadden zeer zware schade. Vijf schippers wisten zich ternauwernood in veiligheid te brengen. Je begrijpt, het laatste woord is hier nog niet over gesproken.”

Veiligheid

De zeezeiler is bezig zijn aanbevelingen over veiligheid en organisatie samen te vatten in een ‘paper’ voor de organisatie van de zwaarste solo oceaan race ter wereld. In de Mini Transat wordt namelijk vanuit Frankrijk over de Atlantische Oceaan geracet in zeilboten van slechts 6,5 meter.

Enorme angsten

Rosen Jacobson: “ Deze bootjes zijn gemaakt om heel hard te varen, met name op de ruimere rakken. Maar niet om dagenlang in zwaar weer en aan de wind te zeilen. Zelf heb ik naast de ‘verslavende dromen’ tijdens hazenslaapjes voor het eerst ook enorme angsten gehad. Er ging veel kapot aan boord, maar gelukkig niets essentieels.”

Materiële ellende

De Amsterdammer scheurde alle zeilen en had een hoop materiële ellende. “Tijdens een nacht, waarin ik boot na boot passeerde, was ik meer onder dan boven water geweest. Dat meer dan maximaal racen is zeer uitputtend. Tussen La Palma en Tenerife zag ik plotseling een probleemmelding ‘Battery low’. Met nog 3000 mijl voor de boeg besloot ik - doorweekt en doodmoe - een haven in te varen om het op te lossen. Uiteindelijk bleek er niet zo veel aan de hand, maar verspeelde ik wel 30 uur. Problemen zitten vooral in je hoofd….”

50 knopen wind

Op de Atlantische Oceaan werd de NED 602 ’s nachts overvallen door onweersbuien en net als de meeste andere zeilers kreeg de enige Nederlandse deelnemer dagenlang 50 knopen wind om de oren. Zware buien en zeer agressieve rukwinden noodzaakten hem in de laatste week uit racingmode te stappen. De boot veilig laten finishen stond voorop.

Bij de top

Rosen Jacobson: “Qua snelheid hoor ik bij de top, bleek. Ik weet zo langzamerhand wel dat ik goed presteer in moeilijke condities. Maar ook is gebleken dat op dit punt ik nog meer te leren heb, al dacht ik, dat ik er al was met mijn ervaring. Uiteindelijk werd ik 15 van de 53. Toch nog ongelofelijk…..”

Geen dag leuk

Hij besluit met: “Mijn voorbereidingstijd in Frankrijk was zwaar omdat ik als enige Nederlander in de Franse cultuur alles zelf regelde. Deze race is geen dag leuk geweest en ik heb geen moment genoten. Toch zit ik al weer te denken aan de race van 2015.

Wennen aan idee

Na twee dramatische edities met atypisch slecht weer achter elkaar zal er weer eens een wedstrijd met mooi zeilweer moeten volgen? Racen met deze bootjes is het mooiste dat er is en stiekem zit ik toch weer aan een vierde deelname te denken. Ik laat mezelf en het thuisfront nu langzaam aan het idee wennen.”