Nieuws/Binnenland
1015541
Binnenland

Kuzu valt kritische Turkse journalist aan

Can Dündar (l) en Tunahan Kuzu (r)

Can Dündar (l) en Tunahan Kuzu (r)

DEN HAAG - Tunahan Kuzu van Denk heeft in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar een gevluchte Turkse journalist, die door het parlement was uitgenodigd. Het Kamerlid van Turkse komaf verweet oud-hoofdredacteur Can Dündar een Turks probleem naar het Nederlandse parlement te brengen. Hij zou een podium geven aan mensen die Turkije willen „afzeiken”.

Can Dündar (l) en Tunahan Kuzu (r)

Can Dündar (l) en Tunahan Kuzu (r)

Kuzu wees de journalist erop dat ook in Nederland een straf staat op het lekken van staatsgeheimen. SP-Kamerlid Sadet Karabulut, een dochter van Turks-Koerdische gastarbeiders, onderbrak als voorzitter van de bijeenkomst het betoog van haar Denk-rivaal. CDA'er Pieter Omtzigt sprak op Twitter over een keiharde aanval.

Celstraf

Dündar werd vorig jaar tot bijna zes jaar cel veroordeeld voor het publiceren van staatsgeheimen, nadat het OM levenslang had geëist. Tijdens het proces overleefde hij een aanslag op zijn leven. Hij vluchtte uiteindelijk naar Duitsland.

Dündar was hoofdredacteur van Cumhuriyet, een van de oudste kranten van het land. Hij had woensdagavond in Amsterdam nog de zogenoemde Vrijheidslezing gehouden. Hij durfde aanvankelijk niet te komen omdat hij vreesde in Nederland te worden opgepakt, omdat de Turkse autoriteiten Interpol hadden gevraagd een arrestatiebevel tegen de journalist uit te vaardigen.