Nieuws/Binnenland
1016011
Binnenland

Grote misbruikzaak Amsterdam

Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt. Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verdachte. Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd.

Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S. Hij zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven. Vrijdag bepaalde de rechtbank dat S. voorlopig nog vast blijft zitten.

In omvang is deze zaak te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin 300 meisjes slachtoffer van 'grooming' zouden zijn geworden. In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten; bij Michel S. is het niet zover gekomen.

Chatrooms

De slachtoffers van S. zijn jongens en meisjes. S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Het onderzoek strekt zich uit tot in België, Spanje en de Verenigde Staten. In Nederland is niet alleen de Amsterdamse politie bezig met het onderzoek, maar ook rechercheurs elders in het land. De eerste melding bij de politie dateert uit 2012. Het onderzoek kwam in april vorig jaar op stoom, na doorzoekingen in zijn woning en het doorlichten van zijn computer.

Traag

Het OM hoopt het onderzoek de komende maanden te kunnen afronden. Vermoedelijk zal het strafdossier niet groter worden dan de 56 geïdentificeerde slachtoffers.

Advocate B. Peters beklaagde zich erover dat het onderzoek veel te lang duurt en te traag gaat. Zij vreest dat justitie het niet voor de zomer kan afronden, zoals het streven is. De zaak komt over enkele maanden opnieuw bij de rechtbank aan bod.

S. is medewerker bij een bank. Zijn werkgever is van de zaak op de hoogte, maar heeft de man niet ontslagen. Wel is hij geschorst. De Amsterdammer is nog niet eerder met justitie in aanraking gekomen. Afgelopen vrijdag vond er een zitting plaats, waarbij de ouders van de man aanwezig waren. S. heeft in eerdere verhoren bij de politie aangegeven dat hij inziet dat hij 'grenzen heeft overschreden' en graag behandeld wil worden. Hij heeft onder meer verklaard dat hij 'het boek wil sluiten'.