Nieuws/Buitenland
1016013
Buitenland

'Iran en Rusland werken aan een olie-deal'

Iran en Rusland onderhandelen over een akkoord om Iraanse olie tegen Russische goederen te ruilen. Dat zou inhouden dat maandelijks voor 1,5 miljard dollar (ruim 1,1 miljard euro) wordt uitgeruild, meldt het Britse persbureau Reuters dat zich baseert op bronnen die dicht op de onderhandelingen zitten. Op deze manier kan Iran zijn olie-export fors vergroten, waardoor de westerse sancties tegen het land worden ondermijnd.

Het Westen zet Iran al jaren onder druk om het regime te dwingen zijn nucleaire programma in te perken. De afgelopen maanden zijn juist stappen over dit programma gemaakt tijdens internationaal overleg in Genève tussen Iran en zes wereldmachten. Iran heeft economisch zwaar te lijden onder de sancties. Er is een groot tekort ontstaan aan goederen en voorzieningen voor de bevolking.

Door de westerse sancties is de olie-export van Iran de afgelopen 18 maanden gehalveerd, tot ongeveer 1 miljoen vaten per dag. De Iraanse olie gaat nog wel naar Azië, met name China.

De nieuwe overeenkomst met Iran houdt in dat Rusland 500.000 vaten olie per dag afneemt. Het is niet duidelijk welke goederen Iran van Rusland zal krijgen.

Volgens zowel Russische als Iraanse bronnen die niet genoemd willen worden, zitten de onderhandelingen in de eindfase waarin alleen nog de details moeten worden beklonken. Het is niet duidelijk in hoeverre de uitruil invloed heeft of krijgt op het nucleaire overleg in Zwitserland.