Nieuws/Binnenland
1016039
Binnenland

Eis 3 jaar cel en tbs tegen orthopedagoog

Drie jaar cel en tbs met voorwaarden. Die straf eiste de officier van justitie vrijdag voor de rechtbank tegen de Haarlemse orthopedagoog Cees van D. (59) wegens het seksueel misbruik van 5 kinderen tussen de 5 en 16 jaar in de periode van 2004 tot 2011 en het bezit van een grote collectie kinderpornografisch materiaal.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft Van D. zich op slinkse en planmatige wijze schuldig gemaakt aan langdurig en vergaand seksueel handelen met kinderen. Van de psychische schade die dit kan toebrengen moet hij als zorgprofessional „meer dan anderen” op de hoogte zijn geweest, aldus het OM.

De officier van justitie rekent het Van D. zwaar aan dat hij zich vergreep aan meerdere jongens die met problemen als een lage weerbaarheid bij hem aanklopten voor hulp. „Zij meenden terecht hem te kunnen en mogen vertrouwen. Maar hij heeft dat vertrouwen ernstig geschaad, net als dat van hun ouders”, zo stelde ze.

Van D. werkte volgens het OM doelbewust naar situaties toe waarin hij kinderen kon misbruiken en deed dat onder meer door een behandelmethodiek met massage voor te stellen. Aan de basis daarvan lagen niet de problematieken van de kinderen, aldus justitie, maar zijn eigen pedofiele gevoelens. Vanuit de massages ontstond het soms vergaande misbruik, in een behandelkamer waarvan de deur op slot ging terwijl ouders veelal in de wachtkamer zaten.

Uit psychiatrisch onderzoek is gebleken dat Van D. enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en dat zonder behandeling groot gevaar op herhaling bestaat. Het OM wil daarom dat de tbs-maatregel wordt gekoppeld aan elektronisch toezicht en een reisverbod naar het buitenland. Ook wil justitie niet dat Van D. met minderjarigen en kwetsbare personen werkt.

Van D. zei vrijdagmiddag zelf voor de rechtbank dat hij de ontucht „niet impulsief” pleegde. „Het is verschrikkelijk wat ik heb gedaan, maar het gaf een plezierig gevoel om macht te hebben. Het was seksueel opwindend.” Hij betuigde uitvoerig spijt richting zijn jonge slachtoffers en hun ouders.

Advocate Ivonne Leenhouts pleitte bij de rechtbank voor een lagere celstraf en het schrappen van onder meer het elektronisch toezicht. Volgens haar is Van D. zeer gemotiveerd om mee te werken aan zijn behandeling.

Uitspraak 24 januari.