Nieuws/Buitenland
1016057
Buitenland

Rusland en VS bereiden Syrië-conferentie voor

Rusland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties overleggen maandag in Parijs gezamenlijk over de naderende internationale vredesconferentie voor Syrië. Die is een initiatief van het Kremlin en het Witte Huis en moet onder leiding van de VN 22 januari beginnen in het Zwitserse Montreux.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft volgens persbureau Interfax vrijdag laten weten dat hij samen met zijn Amerikaanse collega John Kerry en de speciale Syrië-gezant van de VN, Lakhdar Brahimi, maandag over de conferentie spreekt.

Hij ontmoet in Parijs ook de leider van een gammele coalitie van opposanten van de Syrische president Bashar al-Assad, Ahmad Jarba. Jarba's Nationale Syrische Coalitie (NSC) heeft Istanbul als hoofdkwartier. De coalitie liet vrijdag doorschemeren dat ze meer tijd wil om de conferentie voor te bereiden. Een diplomaat van de NSC, Muwaffaq Nairabia, zei vrijdag dat de conferentie misschien korte tijd wordt uitgesteld. Veel opposanten van Assad willen helemaal niet naar de conferentie, omdat Assad niet heeft beloofd het veld te ruimen.