Nieuws/Binnenland
1016067
Binnenland

Shell Toren Amsterdam krijgt observatiedek

Onder de kroon van de karakteristieke Shell Toren in Amsterdam Noord komt een observatiedek dat dagelijks maximaal 7.000 bezoekers kan gaan verwerken. Onder de nieuwe naam A'dam Toren krijgt de hoofdstad daarmee zijn eigen Empire State building.

Maar de herontwikkelde toren wordt meer dan een observatiepunt vanwaar heel Amsterdam gezien kan worden. De oude Shell Toren op het zuidelijkste puntje van Amsterdam-Noord wordt 'een verticale stad op zich', aldus de initiatiefnemers. Zo komt er voor het eerst een restaurant waar echt 24 uur per dag gegeten kan worden. Ook komt er een bar 'Heaven' in een van de bovenste etages en wordt er onder het pand nog een kelder gegraven waar heel toepasselijk club 'Hell' het licht zal gaan zien.

De rest van de toren gaat ingevuld worden met creatieve en vooral muziek gerelateerde bedrijven, een hotel en een sportgelegenheid. Een andere futuristisch snufje dat toegevoegd zal worden is het zwembad op een van de terrassen. De onderkant zal transparant worden en dus kan het publiek dat er onderdoor loopt de zwemmende hotelgasten eens van een heel andere hoek bekijken.

Bedenker Sander Groet (oprichter ID&T en huidige eigenaar Club AIR) bedacht het observatiedek in 2005. ,,Iedereen verklaarde me voor gek. 'Hebben we Sander weer met z'n luchtkasteel', dachten vrienden jarenlang.  Maar nu is het toch maar mooi een feit!"