Nieuws/Binnenland
1016082
Binnenland

Miljoenenfraudeur langer vast

De Brabantse beleggingsfraudeur Rob van den B. blijft nog zeker dertig dagen vastzitten. Hij wordt verdacht van het verduisteren van negen miljoen euro van particuliere beleggers.

Dit heeft de rechtbank in Den Bosch vanmorgen bepaald. De aanklager van het functioneel parket meldde tijdens de zitting dat het onderzoek van justitie naar de miljoenenfraude inmiddels is afgerond. De rechtbank acht het gevaar dat Van den B. uit Gemert zich opnieuw schuldig gaat maken aan oplichting te groot om hem weer uit voorarrest vrij te laten.

Van den B. gebruikte bij de fraude een particuliere beleggingsrekening van internetbank Binck, waar de miljoenen van de gedupeerde beleggers op binnenkwamen. Binck trad hier nooit tegen op.   De beleggingsfraudeur kocht van het ingelegde geld Porsches en Ferrari’s. Ook stak hij tonnen in een discotheek en een villa met zwembad in Gemert, waar hij tot voor kort woonde met zijn vrouw, een voormalige nagelstyliste. Hij is inmiddels persoonlijk failliet verklaard.

Eind vorig jaar onthulde de Telegraaf dat Rob van den B. onder het pseudoniem ‘Remco Montana’ ook schuil ging achter obscure websites zoals Nexttrades, Investmentclub en Trendinvestors, waar beleggers worden misleid door nepgoeroes met valse namen, die beweren enorme rendementen te maken. Voor duizend euro per half jaar kunnen particulieren zich bij deze websites abonneren op de ‘gouden tips’ van deze nepgoeroes. Achter de websites gaat Michael van Es uit Alphen aan den Rijn schuil, die zich ook regelmatig uitgeeft als de ‘succesvolle belegger’ Daan Verbeek. Van Es verwijst naar zijn baas Erik Stoop, die op Curaçao het bedrijf Virtual Investments voert. Onderzoekers die Stoop vorige maand met vragen benaderden, werden zwaar bedreigd.