Nieuws
1016090
Nieuws

18 blinde ogen rond nieuwjaar

Rond de jaarwisseling zijn 18 mensen blind geworden aan één oog: 3 tieners en 15 volwassenen. Bij 10 van die slachtoffers is inmiddels een oog verwijderd. In totaal hebben 236 mensen oogletsel opgelopen rond de jaarwisseling. Bij 30 procent gaat het om blijvend letsel.

51 mensen hebben last van blijvend verminderd zicht door een ongeluk met vuurwerk. Dat blijkt uit cijfers die het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) vrijdag naar buiten bracht.

Van de slachtoffers 41 procent werd niet verwond door zelf afgestoken vuurwerk, maar door dat van iemand anders.

Het NOG verzamelt de cijfers al voor het 6de jaar op rij. Vorige jaarwisseling liepen nog 25 mensen een blind oog op en vielen er in totaal 271 slachtoffers, dat is dit jaar dus minder. Vijf jaar geleden vielen er nog 268 slachtoffers met oogletsel en werden 15 ogen verwijderd. De oogartsen vinden de daling te langzaam gaan en blijven daarom pleiten voor een verbod op consumentenvuurwerk.

Ze vinden dat de intensieve voorlichting en het promoten van de vuurwerkbril niet genoeg oplevert. Ze zien meer in het organiseren van professionele vuurwerkshows.