Nieuws/Binnenland
1016107
Binnenland

Rutte en Willem-Alexander naar Sotsji

Wisselende reacties vrijdag op het besluit dat er een zware delegatie gaat naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji. Premier Mark Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima gaan en ook minister Edith Schippers (Sport) gaat naar het evenement in februari.

Nederland wijkt daarmee duidelijk af van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Die landen besloten hun staatshoofd of regeringsleider niet naar de Spelen te sturen. Die hebben een andere gewoonte, maar „in Nederland is het gebruikelijk dat de minister-president naar de opening gaat”, aldus Rutte. Hij zei ook dat de Duitse kanselier en de Franse president nooit naar de Olympische Winterspelen gaan.

NOCNSF is blij met de keuze. „Iedereen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid en als de politiek een andere afweging had gemaakt, hadden we die gerespecteerd.”

Het COC zegt verbijsterd te zijn en „diep, diep teleurgesteld”. „Omdat het kabinet de Russische lhtb's (lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen) in de kou laat staan”, onder meer. „We hopen dat de Tweede Kamer hier alsnog een stokje voor steekt”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. Amnesty International dringt erop aan dat snel duidelijk wordt hoe de regeringsdelegatie gaat zorgen dat het bezoek gepaard gaat met een niet mis te verstaan, publiek signaal omtrent de mensenrechtensituatie in Rusland.

In de Tweede Kamer is wisselend gereageerd op het besluit. Harry van Bommel (SP) zegt teleurgesteld te zijn. „Het is niet uit te sluiten dat straks een pijnlijk beeld ontstaat met de koning aan de ene en de premier aan de andere kant van Poetin op een verder misschien wel vrij lege tribune.” Hanke Bruins Slot (CDA) zegt de keus te begrijpen. „Wel vragen we ons af waarom de ministers die mensenrechten en homo-emancipatie in portefeuille hebben, niet meegaan. Het is belangrijk dat wel echt gesproken wordt over mensenrechten.” De PvdA heeft altijd gezegd niets te voelen voor een boycot van het sportevenement, maar het kabinet moet de zorgen blijven benoemen over de homorechten in Rusland.

Han Ten Broeke (VVD) noemt het een prima besluit. „Ze gaan niet klappen voor Vladimir Poetin, maar voor Sven Kramer en Ireen Wüst.” De PVV is blij. Reinette Klever: „Goed dat onze koning, koningin, premier en minister VWS naar Sotsji gaan om onze sporters aan te moedigen! We gaan voor goud!“

Rutte woont de opening van de Spelen in Sotsji bij en zal ook de 5 kilometer schaatsen op de eerste dag bijwonen. Schippers gaat van 17 tot en met 20 februari.