Nieuws/Binnenland
1016115
Binnenland

Ontucht orthopedagoog was „niet impulsief”

„Het is niet impulsief geweest. Ik heb bewust toegewerkt naar het moment dat ik seksuele handelingen met hem kon plegen. Het is verschrikkelijk wat ik heb gedaan, maar het gaf een plezierig gevoel om macht te hebben. Het was seksueel opwindend.”

Dit zei Cees van D. (59) vrijdag voor de rechtbank in Haarlem over de ontucht die hij in 2010 en 2011 met een 12-jarige jongen pleegde. De orthopedagoog uit de Spaarnestad moest zich verantwoorden voor het misbruik van en de ontucht met in totaal vijf jongens in de leeftijd van 5 tot 16 jaar die in de periode van 2004 tot 2011 bij hem onder behandeling waren.

Ook staat hij terecht voor het bezit van ruim 198.000 foto's en zo'n 2000 films aan kinderpornografisch materiaal. Die werden eind 2012 gevonden toen hij na een aangifte werd aangehouden en zijn huis werd doorzocht.

Van D., in 2011 al eens veroordeeld wegens ontucht, gaf na zijn aanhouding 2 dagen lang mondjesmaat informatie aan de politie. Pas na een gesprek met zijn partner besloot hij schoon schip te maken en gaf hij de namen van 12 vroegere, jeugdige patiënten prijs met wie hij seksuele handelingen had gepleegd. Tijdens het daaropvolgende onderzoek kwam het in nog eens vier gevallen tot aangifte.

De orthopedagoog liet zijn jeugdige patiënten zich in een afgesloten behandelruimte uitkleden en smeerde hen dan in met olie. De jongens werden vervolgens intiem betast. Ook drong hij soms met zijn vinger bij ze binnen. Het 12-jarig patiëntje dat onder behandeling was om weerbaarder te worden, beloofde hij een diploma voor meer zelfvertrouwen als hij de pijn daarbij langer kon weerstaan.

Uit de verklaringen van Van D. bleek vrijdag dat hij in de loop van de jaren steeds planmatiger te werk ging. In de rechtszaal betuigde hij uitvoerig spijt. „Ik heb eigenbelang en egoïsme laten voorgaan. Ik wist dat het fout was wat ik deed, maar realiseerde me onvoldoende waar ik mee bezig was.”