Nieuws/Binnenland
1016117
Binnenland

Weer grote zaak kindermisbruik op internet

Opnieuw is er een grote zaak aan het licht gekomen waarin een man via internet honderden kinderen seksueel heeft misbruikt. De verdachte in deze zaak is Michel S., die volgens het Openbaar Ministerie (OM) ongeveer 400 kinderen, jongens en meisjes, via de webcam heeft gedwongen seksuele handelingen met zichzelf te verrichten. Er is geen lichamelijk contact geweest tussen de verdachte en de slachtoffers.

De 40-jarige Amsterdammer Michel S. zit al ruim een half jaar vast. Justitie heeft tot dusver zo min mogelijk ruchtbaarheid aan de zaak gegeven, omdat het onderzoek niet is gebaat is bij publicitaire onrust, aldus het OM. Vrijdag werd de omvang van de zaak duidelijk doordat er een voorbereidende zitting was bij de rechtbank in Amsterdam.

Het duurt nog maanden voordat de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelt. In totaal heeft de politie kinderpornografische beelden van seksueel misbruik van circa 400 kinderen op laptops, USB-sticks, dvd's, cd's, SD-cards en een iPod gevonden. Het onderzoek, dat nog niet klaar is, strekt zich uit tot in België, Spanje en de Verenigde Staten.

Tot nu toe hebben politie en justitie 56 slachtoffers geïdentificeerd. Zij verwachten dat daar geen nieuwe dossiers meer bij komen. Tot nu toe zijn er tegen Michel S. vijf aangiften binnengekomen van slachtoffers. De meeste slachtoffers zijn tussen de 12 en 14 jaar oud. Het merendeel daarvan is jongen.

S. benaderde de kinderen in chatrooms, waarbij hij valse namen gebruikte, om hen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij chanteerde ze door te dreigen de beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Volgens de aanklacht begon S. in 2007 met deze praktijken. De eerste melding bij de politie kwam in 2012, in het voorjaar van 2013 raakte het onderzoek in een stroomversnelling.

Afgelopen jaar was er ook al een zaak rond webcammisbruik. In mei werd de 48-jarige Frank R. uit Cuijk aangehouden, iets wat justitie pas in oktober bekendmaakte. Hij zou op internet 295 meisjes tussen de 10 en 17 jaar oud hebben verleid seks met zichzelf te hebben. Van hen ontmoette R. 11 meisjes in het echt en die misbruikte hij ook lichamelijk.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemt de zaak een ernstige kwestie. Hij werkt aan een wetsvoorstel waardoor de politie 'lokpubers' kan inzetten in de jacht op internetsekscriminelen en hen zo al in een vroeg stadium te kunnen aanpakken.