Nieuws/Binnenland
1016132
Binnenland

Cursus en veiligheidsapp voor supporters WK

Wie deze zomer naar het WK voetbal in Brazilië gaat, kan zich voorbereiden via een korte cursus. Veiligheidsorganisatie PROCentrum in Eindhoven geeft daarin adviezen aan supporters en zelfs spelersvrouwen. In Brazilië krijgen ze hulp en advies via een speciale app op hun smartphone.

„De app is gekoppeld aan ons hulpteam waar supporters dag en nacht terechtkunnen”, zei een woordvoerder vrijdag. „Ben je bijvoorbeeld slachtoffer van een overval, dan regelen wij ter plaatse hulp en lichten de familie in.” Het evenement heeft volgens hem een aanzuigende werking op criminelen. Op de cursusdag wordt dan ook uitgelegd hoe supporters een minder interessant doelwit kunnen worden. „Wat we absoluut niet willen is mensen angst aanjagen.”

In Brazilië vinden veel straatroven plaats, vaak op klaarlichte dag. „Mensen krijgen via de app een waarschuwing als het in een bepaalde wijk gevaarlijk is.” Voormalig keeper Jean-Marie Pfaff liet vrijdag weten blij te zijn met het project. „De kloof tussen arm en rijk in het land is nog altijd groot en het spreekt voor zich dat je je bewust moet zijn van hoe je waakt over je eigen veiligheid.” Pfaff was vaak in Brazilië. „Het is verder een fantastisch land, de mensen zijn heel gastvrij.”

PROCentrum verzorgt opleidingen voor (semi)overheidsinstellingen en werkt in het project samen met de politieopleiding Campus Vesta in Antwerpen. De twee verwachten dat zo'n 10.000 Nederlanders en ongeveer evenveel Belgische voetbalfans naar Brazilië gaan.

Het WK begint op 12 juni. De wedstrijden worden gespeeld in onder meer Brasilia, Recife en Manaus. De finale is op zondag 13 juli in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro, een van de grootste voetbalstadions ter wereld.