Nieuws/Binnenland
1016190
Binnenland

Opstelten: zedenzaak ernstige kwestie

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemt de omvangrijke Amsterdamse zedenzaak van misbruik via de webcam een „ernstige kwestie”. Volgens hem hebben politie en Openbaar Ministerie de zaak „ten volle” aangepakt en zitten ze er bovenop.

Hij zei dat vrijdag in reactie op het onderzoek naar Michel S., die verdacht wordt van misbruik van honderden kinderen via de webcam. Opstelten is hard bezig om de politie meer mogelijkheden te geven dergelijk misbruik aan te pakken. Eerder wees de rechter de inzet van een lokpuber af.

Opstelten is daarom bezig met een nieuw wetsvoorstel dat inzet van de lokpuber wel mogelijk maakt. „Die nieuwe wet is een belangrijk instrument om 'grooming' aan te pakken. Het past ook in mijn prioriteit om kinderpornografie aan te pakken. Je moet de wettelijke instrumenten aan de middelen van deze tijd aanpassen.”

De inzet van de 'lokpubers' op internet moet het volgens Opstelten mogelijk maken om al in een veel eerder stadium „dicht bij de dader te komen” en in te grijpen.

Het wetsvoorstel is volgens Opstelten bijna klaar en wordt dan besproken in het kabinet. Na een advies van de Raad van State kan het naar de Tweede Kamer.