Nieuws/Binnenland
1016194
Binnenland

Bestuurslid ziekenhuis berispt in zaak Jansen

Oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker van het Medisch Spectrum Twente is door het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Zwolle berispt voor het onjuist inlichten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over misstanden rond ex-neuroloog Ernst Jansen.

Dat maakte het tuchtcollege vrijdag bekend. De klachten tegen oud-bestuursvoorzitter Herre Kingma en tegen oud-bestuurder Tom Zijlstra zijn afgewezen.

Volgens het tuchtcollege heeft de oud-voorzitter de kwestie rond de ex-neuroloog zo veel mogelijk binnenskamers willen houden. Ramaker heeft „niet meegewerkt aan eerdere onderzoeken en nooit gereageerd op de bij het tuchtcollege ingediende klachten”. Hij was ook niet bij de uitspraak aanwezig.

Bestuurder Zijlstra was destijds degene die het OM en de IGZ inlichtte over de medicijnverslaving van Jansen. Van hem en van Kingma kan het tuchtcollege niet vaststellen of ze voldoende op de hoogte waren of moesten zijn van de mate van het disfunctioneren van Jansen.

Het tuchtcollege verweet Ramaker vooral dat hij in een telefoongesprek aan een lid van de inspectie meldde „dat er geen sprake was van onverantwoorde zorg”. Volgens het college zette hij hiermee de inspectie op het verkeerde been. In februari 2004, kort na vertrek van Jansen, schreef de coördinator van de vakgroep neurologie dat sprake was van incidenten in de patiëntenzorg. Dit had aanleiding kunnen zijn voor nader onderzoek, stelt de tuchtrechter, maar dit wordt de oud-bestuurder uiteindelijk niet verweten. Slechts één neuroloog hield de misstanden als het gevolg van het handelen van Jansen bij, maar meldde die niet aan het bestuur van het ziekenhuis.