Nieuws/Binnenland
1016226
Binnenland

Controle duizenden politiewapens op gebrek

De politie laat in totaal ruim 19.000 wapens van het type Walther P99Q NL controleren omdat een bepaald onderdeel kan ontbreken. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie gaat het om een onderdeel dat er - samen met andere onderdelen - voor zorgt dat het wapen niet afgaat als het valt. Bij een controle in de fabriek bleek het onderdeel bij één pistool te ontbreken.

Inmiddels zijn al bijna 6000 Walthers gecontroleerd en het onderdeel, een zogenoemde trekkerstangopvangnok, was steeds aanwezig. Deze maand begint de controle van nog eens ruim 13.000 politiepistolen. Een wapeninspecteur van de politie zag het gebrek medio december bij een wapen in de fabriek Walther GmbH.

Politievakbond NPB is verbaasd dat de controle nodig is en wil de Nationale Politie er „indringende vragen” over stellen. De bond „wil de zaak niet groter maken dan hij is, maar wil wel een grondige evaluatie”. Totdat alle controles zijn gedaan, moeten wapeninspecteurs van de politie de pistolen handmatig controleren op aanwezigheid van de opvangnok. De bond benadrukt dat de werking van het wapen niet gehinderd wordt als de nok ontbreekt. En de kans dat een wapen afgaat als het valt, is volgens de NPB bijzonder klein.

Meteen nadat was gebleken dat bij een pistool deze nok ontbrak, is de directie van Walther naar Nederland gekomen voor spoedoverleg, aldus de NPB. „De firma heeft hierop direct verscherpte kwaliteitscontroles doorgevoerd.”

De Nationale Politie meldt dat de 'valveiligheid' van de Walther P99Q-NL voor aanschaf „op 36 verschillende manieren en ondergronden” is getest. Het wapen is sinds juli bij de politie in gebruik. Het vervangt de Walther P5 waarmee de politie sinds 1979 werkte. Het heeft jaren geduurd voordat de dienders een nieuw pistool kregen. In eerste instantie was er een contract gesloten met fabrikant SIG-Sauer, maar uit testen bleek het wapen te onbetrouwbaar. Toen het ministerie daarna met de nummer twee van de aanbestedingsprocedure in zee wilde gaan, stapten twee wapenfabrikanten naar de rechter. Begin 2013 besloot de rechter dat de aanbestedingsprocedure opnieuw moest. Daaruit kwam de Walther P99Q als beste naar voren.