Nieuws/Buitenland
1016231
Buitenland

Israël bouwt verder in bezette gebieden

Israël wil nog steeds meer woningen bouwen in de bezette gebieden. De regering maakte vrijdag bekend dat er ruim 1400 nieuwe woningen voor kolonisten bij komen en dat bouwers er offertes voor kunnen indienen. Het gaat om 600 woningen in Oost-Jeruzalem en 801 woningen op de Westelijke Jordaanoever.

Europese leiders drongen er onlangs nog bij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op aan de kolonisatie van de bezette Palestijnse gebieden niet voort te zetten om zo de vredesgesprekken met Palestijnen draaiende te houden.

De kolonisatie van bezet gebied is in strijd met het internationaal recht. Volgens de VN moet Israël zich terugtrekken achter de grenzen van 1967. De weigering dat te doen is de voornaamste reden dat vredesonderhandelingen niet slagen.

Israël verbindt de gekoloniseerde gebieden met de Joodse staat door allerlei maatregelen. Het gaat vooral om annexatie, de aanleg van enorme afscheidingen en talrijke beperkingen voor de Palestijnse bevolking, onder meer in waterverbruik en bewegingsvrijheid.

Vrijdag werd de Nederlandse ambassadeur in Israël, Caspar Veldkamp, op het matje geroepen over een besluit van pensioenbelegger PGGM om zich terug te trekken uit Israëlische banken die geld stoppen in de nederzettingen van kolonisten. Recentelijk trokken ook andere Nederlandse ondernemingen zich terug uit Israëlische projecten, omdat die in verband stonden tot de kolonisatie. In Israël wordt gevreesd dat deze Nederlandse 'afzeggingen' leiden tot een internationale boycot van Israël, zoals eerder tegen het blanke bewind in Zuid-Afrika.