Nieuws/Binnenland
1016240
Binnenland

'Groningen wil weten waar het aan toe is'

Nog deze maand neemt minister Henk Kamp van Economische Zaken een besluit over de toekomst van de gaswinning en over mogelijke compensatie voor Groningen. Ondertussen neemt de onrust in Groningen toe. Vijf vragen aan Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen.

Hoe is de sfeer momenteel in Groningen?

„De sfeer is veranderd. Eerste leefde het gevoel onder de Groningers dat we te maken hadden met een ernstig probleem. Nu willen ze vooral een duidelijk antwoord van het kabinet over de toekomst van de gaswinning en de leefbaarheid. Het is nu echt een urgente situatie en de mensen willen weten waar ze aan toe zijn.”

Wat vindt u van de opstelling minister Kamp? Voelt u zich voldoende serieus genomen?

„Minister Kamp is een aantal keren in Groningen geweest en ik voel me absoluut serieus genomen. We zijn er in ieder geval in geslaagd om de urgentie van het probleem op de nationale agenda te krijgen. Ik ga er vanuit dat minister Kamp goed luistert naar de mensen in het gebied en de adviezen die hij heeft gekregen van het Staatstoezicht op de Mijnen en de Commissie-Meijer. Ik kan me niet voorstellen dat hij die naast zich neerlegt.”

Minister Kamp neemt deze maand een besluit over de toekomst van de gaswinning en een mogelijke compensatie voor Groningen. Wat verwacht u?

„Daar kan ik niets over zeggen. Onze inzet is heel erg duidelijk. Wij willen een garantie voor de veiligheid en willen dat er iets wordt gedaan aan de leefbaarheid en het slechte economische perspectief. Het zijn spannende weken, want alleen een goed besluit kan het vertrouwen van de Groningers herstellen.”

Stel dat minister Kamp besluit over te gaan tot compensatie van een miljard euro. Is dat genoeg om de onrust weg te nemen?

„Het gaat ons niet om een grote pot geld, maar om maatregelen die zorgen voor meer veiligheid en leefbaarheid en een beter economisch perspectief. Voor wat betreft de aardbevingen kun je de angst niet meteen wegnemen. Ook als we per direct stoppen met de gaswinning, dan hebben we nog een flinke tijd last van aardbevingen.”

Als Kamp onvoldoende compensatie geeft of te weinig garanties biedt voor de veiligheid, hoe zal de Groningse bevolking dan reageren?

„Alle verantwoordelijke adviseurs en beslissers moeten dit probleem recht doen. Het vertrouwen van de Groningers en het draagvlak voor de gaswinning staan op het spel en dat moet hersteld worden. Ik zie het als mijn taak om bruggen te bouwen en niet te speculeren over de reactie van de Groningse bevolking.”