Nieuws
1016243
Nieuws

Misbruik 400 kinderen in webcamzaak

Weet jij wat jouw kind uitspookt op de computer?

Vandaag kwam er weer een afschuwelijke kindermisbruikzaak aan het licht. Een 40-jarige Amsterdammer wordt ervan verdacht dat hij via een webcam ongeveer 400 kinderen seksueel heeft misbruikt. En de ouders? Die hebben vaak helemaal niet in de gaten wat hun kinderen allemaal online doen.

Politie en justitie hebben tot dusver 56 slachtoffers geïdentificeerd.

Dit meldde het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank Amsterdam in de zaak tegen verdachte Michel S. Hij zit al ruim een half jaar vast. Eerder is geen ruchtbaarheid aan de zaak gegeven.

Schrikken

Als ouder schrik je je natuurlijk rot als je dit nieuws tot je krijgt. En dit voor de zoveelste keer. Je kind lijkt nergens meer veilig. Ouders zijn zelf ook veel vrijer geworden betreffende het internetgebruik en vaak hebben ze er geen flauw benul van, wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is, vooral met een smartphone. Steeds meer ouders accepteren dat hun kinderen een profiel aanmaken op een sociale netwerksite als Facebook, Hyves of Twitter.

Bijna 20 procent van de ouders van tien- tot twaalfjarigen laat dit toe. Een paar jaar geleden in 2010 was dit percentage maar 8 procent. Internet is overal, dus adequate controle is zeker geen overbodige luxe.

Niet naïef

Als ouder moet je vooral niet naïef zijn. Was de pc op de kamer van zoon of dochter nog een beetje in de gaten te houden, door het groeiende gebruik van smartphones is dat online-gebruik buiten het gezichtsveld geraakt. Wat een kind allemaal wel niet kan met een smartphone wordt vaak onderschat. Kinderen kunnen ermee skypen, chatten en op elke smartphone zit wel een camere. Dit gebeurt allemaal vaak buiten het gezichtsveld van ouders of leraren.

Grooming

In omvang is hij te vergelijken met de zaak tegen de eveneens vorig jaar aan het licht gekomen zaak tegen Frank R. uit Cuijk, waarin 300 meisjes slachtoffer van grooming zouden zijn geworden. Bij grooming legt een volwassene via internet contact met kinderen onder de 16 jaar met als doel het maken van seksueel contact.

In zijn geval kwam het echter ook tot fysieke contacten, bij Michel S. is het niet zover gekomen.

De slachtoffers van S. zijn jongens en meisjes. S. begaf zich volgens justitie onder diverse aliassen in chatrooms om kinderen aan te zetten tot seksuele handelingen. Hij zou daarbij ook hebben gedreigd beelden op internet te zetten of door te spelen aan bekenden of familie van het slachtoffer.

Tips

We hebben het tegenwoordig zo druk dat we niet in de gaten hebben soms wat de kinderen allemaal uitspoken online. Ook is het nodig met hen te praten over de online gevaren van het internet.

In een eerder VROUW- artikel 'hand in hand met je kind het internet op', lees je hoe je het beste om kunt gaan met het onlinegedrag van je kind. 

Mogen jouw kinderen hun webcam aanzetten of heb jij die optie uitgeschakeld? Welke regels heb jij omtrent het computergebruik van jouw kind? Kijk jij wel eens mee of heb je geen idee wat jouw kind op de computer uitspookt?

Praat met ons mee!